Nijerya, Boko Haram ile koşulsuz müzakereye hazır

Nijerya, Boko Haram ile koşulsuz müzakereye hazır

Nijerya Devlet Başkanı Buhari, kız öğrencilerin serbest bırakılmaları için Boko Haram ile koşulsuz müzakereye hazır olduğunu söyledi.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, geçen yıl Boko Haram militanları tarafından Chibok'ta kaçırılan kız öğrencilerin nerede veya ne durumda olduklarına dair ellerinde somut bir delil bulunmadığını söyledi.

Buhari, düzenlediği basın toplantısında, hükümetin kız öğrencilerin serbest bırakılması için militanlarla koşulsuz müzakere yürütmeye hazır olduğunu bildirdi.

Kız öğrencilerin durumları ve tutuldukları yere dair net bir bilgiye sahip olmadıklarını belirten Buhari, Boko Haram militanlarının gittikleri her yere kızları da götürdükleri yönünde istihbarat aldıklarını kaydetti.

Buhari, aşırılıkçıları yenmek adına Nijerya'nın komşularıyla ittifak halinde olduğunu da ifade etti.

Bir gazetecinin, "birçok intihar saldırısının tesettürlü kadınlar tarafından düzenlendiği, bu nedenle bu tür kıyafet giyilmesinin yasaklanıp yasaklanmayacağı" yönündeki sorusu üzerine Buhari, "Bu durum devam ederse, güvenlik nedeniyle tesettürün yasaklanması gerekecektir" dedi.

Buhari, ülkenin dış bağımlılığını azaltmak için sanayi üssü oluşturmayı planladıklarını dile getirerek, "Bizim demiryollarına, yollara ihtiyacımız var. Bizim önceliğimiz bunlar, pirinçten para kazanmak isteyen insanlar değil. Asıl önceliğimiz bu ülkenin güvenliği, dolayısıyla, insanlar gelip burada kaçırılmadan, öldürülmeden iş yapabilmeliler" diye konuştu.

Nijerya Devlet Başkanı Buhari, 2016 mali yılı için bütçenin 30,8 milyar dolar olarak belirlendiğini, bunun yüzde 30'unun altyapı ve artan sosyal müdahalelere ayrılacağını açıklamıştı. Afrika'nın en büyük ekonomisine sahip Nijerya'da ülke gelirinin yaklaşık yüzde 58'i petrol ihracatından elde ediliyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.