Neye kapı, neye duvarız?

Aşk ölümdür; hayatın buna şahitliği şehadet. Her ölüm aşk değil; hayatın akışı sonun resmidir. Anlamsız eylem kuru çekirdek; “an” ambarı kuru çekirdekle doluysa hasat zamanı neyin beklentisi olacak?

Ölmenin adını aşka dönüştürmek; aşkı ölümsüzleştirir. Akış belli son belli; evhamlarla avunmak ne denli akıllı bir eylem? Akıl kimin emrinde olacak; büyük soru kimin sorunu değil?

Hakikat aşkı mı, aşk hakikati mi? Hangisi hangisine kapı değil; kapılar birbirine geçmek için değil midir? Şems’in Mevlana’ya geçişi; Mevlana’nın Şems’e geçişi aralarında açılan kapı ile olmamış mıdır?

Akıl ile kalp arasında kapı birbirine açılmasa idi Risale-i Nurlar bu denli derinlikle, ufku kaplayabilir miydi? Deniz derinliği, sema genişliği; dağ gibi cümleler başka nasıl vücuda gelirdi?

Hakikat mesleği aşk mesleğinden uzak değil ki; hangisi ölümün alnından öpmeyi göze almamış? Anları şehadetle doldurmak; kapıyı her iki yöne açabilmek veya ardına bakmadan yürüyebilmek!

Kabir duvar değil; öteye açılan bir kapı. Bir kelimede, bir damlada, bir yıldızda kapıyı açamamak; anda ölmek, şahitsiz ölüm, şehadetsiz son… Neticede ölüm!

Kâinattaki âlemler birbirine kapı ile geçmeli, pencerelerle birbirlerine seyir halindeler. Vehmin duvarları aşıldıkça bu hakikatle aşina olunur ve ölüm aşklaşır. Visal kapılar şahitlikle sonlanmıştır.

Duvara toslamak ölüm; kapıdan geçmek şehadet. Bahar dirilişi kapının açıldığına şahitlik ederken, kışın kaybolmaları başka kapıya açıldıklarına işaret. Elektrondan galaksilere, hane hadiselerinden dünya hadiseleri neyi işaret ediyor? Kaç gündür dünya okulunda yaşıyoruz?

Bakmadan görmeden, düşünmeden hissetmeden, heyecanlanmadan şevklenmeden; eşyadaki işaretler, aşktaki akış, şehadetteki hayat nasıl idrak edilir? Bir damla gönül yaşının açmayacağı kapı var mı?

Meşrepler meslekler arası kapıların birbirine açılması hakikati bütün görmeyi sağlar. Fitne kapıları kapanır, nifak saldırılarına duvar gibi olunur. Aşkı hakikat, hakikati aşk olanlar tekrarlanan Kerbelaları ibret nazarlara sunarlar ki bir daha yaşanmasın.

Kim görür, kim ders çıkarır? Kerbela yolu kapanır mı? Aşk ile hakikat kapısına gidilirse belki çok kapı birden açılır; sonu şahitlik ve de şehadet bu kapıların.

Yaşadıklarımızın adını koyabilecek var mı? Neye kapı, neye duvarız?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.