New York Times Yayın Kurulu'ndan Arakanlı Müslümanlar çıkışı

New York Times Yayın Kurulu'ndan Arakanlı Müslümanlar çıkışı

NYT Yayın Kurulu, "Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yaptıklarının özrü  yok" başlıklı başyazı kaleme aldı

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi Yayın Kurulu, Arakanlı Müslümanlara yapılan zulmün devam ettiğine işaret ederek, Myanmarlı generaller ve sivil iş birlikçilerinin, gerekli adımları atmaya mecbur bırakılması gerektiğini belirtti.

NYT Yayın Kurulu, "Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yaptıklarının özrü  yok" başlıklı başyazı kaleme aldı.

Yazıda, "Vatansız Arakanlı Müslümanları, Myanmar'a geri döndürme planı  şimdilik askıya alındı ancak zulüm ve adaletsizlik sürüyor." değerlendirmesinde  bulunuldu.

Bangladeş ve Myanmar hükümetleri arasında imzalanan geri dönüş  anlaşmasına Birleşmiş Milletler (BM) ve onlarca insan hakları kuruluşunun karşı  çıktığına işaret edilen yazıda, "Bu anlaşma, etnik temizliğin hedefinde olan  Arakanlılara eskisinden daha iyi davranılacağına dair güvence sunmuyordu."  ifadesi kullanıldı.

"DÜNYANIN SİZİN AÇIKLAMALARINIZA İHTİYACI YOK"

Yazıda, "Arakanlı Müslümanların durumu, dünyadaki en büyük  adaletsizlikler arasında yer alıyor. Bir zamanlar kendisine saygı duyulan Aung  San Suu Çii de dahil, Myanmar hükümeti tüm suçlarını inkar etti. Bu hükümet, Budistlerin çoğunlukla yaşadığı Myanmar topraklarındaki Arakanlı Müslüman  azınlığa yaptıklarına kılıf uydurmak için tarihteki kindarlığı yeniden diriltti  ve tarihi çarpıttı." değerlendirmesinde bulunuldu.

Myanmar lideri Suu Çii ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in 14  Kasım'da Singapur'daki görüşmesinde Suu Çii'nin, "daha iyi şartlar altında size  neler olduğunu anlatacağım" dediğine işaret edilen yazıda, "Hayır Suu Çii, dünyanın sizin açıklamalarınıza ihtiyacı yok. Ayrıca dünyanın, Arakanlı  Müslümanlara yapılan haksızlıklar ile bu kişilere yakılıp yıkılan evlerini yeniden yapıp, güvenli ve onurlu şekilde yaşayacaklarına dair güvence vermekten  mahrum geri dönüş anlaşmalarınıza da ihtiyacı yok." ifadesi kullanıldı.

Yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Myanmarlı generaller ve sivil işbirlikçilerine gerekli adımları attırmanın yolunun bu kişileri buna mecbur bırakmak olduğu uzun süredir açıkça  görülüyor. Buna mecbur bırakmanın yolları ise suçluların Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması, bu kişilere yaptırım uygulanması, seyahat yasağı  konması ya da mal varlıklarının dondurulmasıdır. Çin, Myanmar ve Bangladeş üzerideki gücünü daha elle tutulur bir çözüm ortaya koymaları için kullanarak, bugüne kadarkinden daha yardımcı bir rol oynayabilir." AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.