Nevşehir'de fasulye üreticilerinin fiyat beklentisi

Nevşehir'de fasulye üreticilerinin fiyat beklentisi

Konya ve Karaman'dan sonra Türkiye'nin önemli fasulye üretim merkezlerinden Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde üreticiler, verim düşüklüğü nedeniyle bu yıl mahsulde umudunu fiyat artışına bağladı.

Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede fasulye üretiminde verim düşüklüğü yaşandığını söyledi.

"Derinkuyu Fasulyesi"nin Nevşehir'deki üretim alanı açısından Konya ve Karaman'dan sonra Türkiye’de üçüncü sırada yer aldığını belirten Yılmaz, ağırlıklı olarak ekilen Kanada Alberto cinsi fasulyenin iklim ve toprak yapısı, lezzetli oluşu nedeniyle tüketiciler açısından tercih edildiğini dile getirdi.

Çiftçilerin borçlarını ödeyebilmesi için fasulyede fiyat artışı beklentisi içinde olduğunu aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"İlçede Derinkuyu Fasulyesi 2,80 liradan alıcı bulmaktadır. Verim düşüklüğü nedeniyle bu fiyat üreticilerimiz için tatminkar değildir. 2014 yılında 40 bin dekar fasulye ekiminden 14 bin ton ürün elde edilmişti. 2015 yılında ise 47 bin dekar ekim yapılan alandan 17 bin ton civarında mahsul hasadı yapıldı. Fasulye üretimi ilçe genelinde bir dekarda ortalama 350 kilogram civarındadır. Bazı üreticiler de bir dekarda ortalama 500 kilogramın üzerinde verim elde etti."

Üretici Feridun Döşeyici ise fasulyede bir dekar alandan ortalama 350 kilogram ürün elde ettiklerini belirterek, "Bu verime göre fasulye fiyatı çok düşük. Dekar başına 250 kilogram fasulye verimi çiftçiyi zarar ettirir. Devletimiz fasulye üreticisini korumalıdır. Bunun için de dışarıdan fasulye ithal edilmemelidir. Fasulyenin fiyatı 3,5 lira olması gerekir. Şu an ki fiyat oldukça düşüktür. Çiftçiler kar edemiyor ancak fasulyede aracılar kazanıyor. Çiftçiler bir şekilde korunmalıdır” ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.