Nesli tehlike altındaki bitkilere gen bahçesi

Nesli tehlike altındaki bitkilere gen bahçesi

Türkiye’nin il bazında ilk endemik bitki gen bahçesi Bolu’da kurulacak.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ve Bolu Belediyesi iş birliğiyle oluşturulacak gen bahçesinde öncelikle il genelinde doğal yayılış gösteren endemik ve nesli tehlike altında olan bitkilere ulaşılacak.

Gen Bahçesi için Belediye AİBÜ’ye Karacasu Yolu fidanlığında 200 metrekarelik bir yer tahsis edecek. Burada bitki türleri için yerden fare yada köstebek, havadan karga tehdidine karşı önlemler alınarak arazi etrafına kafesler oluşturulacak. Bir yastıkta 30-40 bitki koruma altına alınacak. Yine yeni türlerin araştırılması için akademisyenlere araç vb. teknik destek sağlanacak.

Dünyaya tanıtacağız

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz “Bu coğrafya 100’den fazla çeşit bitkiyi barındırıyor. Bahçemizde üretilen bu bitkilerin yok olmasını engellemek adına değişik bir ot, bitki ya da çiçek varsa bunların tamamını sahipleneceğiz. Endemik olanları ülkemize ve dünyaya tanıtacağız. Böylece kentin bitki gen haritasını da çıkarmış olacağız” dedi.

Simgemiz Abant Çiğdemi

Gen bahçesi çalışma grubunun başında yer alan AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Eker de “Dünyada yalnızca Abant Gölü’nün yanı başında bulunan Abant Çiğdemi’nin Bolu’nun simgesi haline gelmesini istiyoruz. Ülkemiz dünyada eko turizmiyle de ön plana çıkabilir. Bugün İsviçre’nin 1 tane endemik türü varken, Bolu’da Aladağlar’da sadece 50’den fazla civarında endemik tür görülebilir. Ancak İsviçre Alpleri Aladağlar’dan maalesef daha meşhurdur. Değerlerimizi ön plana çıkarmalıyız” diye konuştu.

Star

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.