'Nepal'deki depremde insanlar enkazda boğularak öldü'

'Nepal'deki depremde insanlar enkazda boğularak öldü'

Nepal'deki depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan Op. Dr. Uğur Duman, "Binalarda kullanılan malzemeler adeta akışkan bir hale dönüşerek insanların boğularak ölmesine neden olmuştu" dedi.

Nepal'de 25 Nisan'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem sonrası Güney Marmara Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) bünyesinde gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katılan Op. Dr. Uğur Duman, bölge insanının sosyoekonomik koşulları düşük olduğu için ölüm ve yaralanmaların büyük ölçüde sağlıksız yapılaşmadan kaynaklandığını söyledi.

Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ardından Türkiye'den Nepal'e ulaşan 37 kişilik ilk ekipte yer aldığını söyledi.

Uçakla bu ülkeye ulaştıklarında bir karmaşa ortamıyla karşılaştıklarını belirten Duman, "Nepal'in Shanku yerleşim bölgesinde ilk yaptığımız şey, alan keşfi oldu. Hasar boyutu, mağduriyet durumu ve nelere ihtiyaç duyuluyor gibi çalışmalar yaptık. İlk arama kurtarma çalışmaları burada yapıldı" dedi.

Duman, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) eğitimli köpekleri de bulunan ekiple hareket ederek arama kurtarma çalışmalarında görev yaptıklarını anlattı.

Bulundukları bölgede canlı bulgusuna rastlayamadıklarını, enkaz altından 3 ceset çıkardıklarını dile getiren Duman, şöyle konuştu:

"Nepal, ciddi anlamda fakirliğe sahip bir ülke. Sosyoekonomik durumu oldukça kötü. Binaların çoğu bizdeki kerpiç karşılığı olan çamur ve bambu karışımı bir mimari stile sahip olduğundan ne yazık ki Türkiye'deki depremlerde gördüğümüz 'yaşam boşluğu' yoktu. Binalarda kullanılan malzemeler adeta akışkan bir hale dönüşerek insanların boğularak ölmesine neden olmuştu. İnsanların sosyoekonomik durumları kötü olduğu için barınma ciddi bir problem. Bu olumsuzluklar ister istemez bizi de etkiledi. İnsanların orada yeterli sayıda çadırları, malzemeleri yoktu. Bunları tek tek tespit ettik. Akabinde ülkemizin Başbakanlığı ile Sağlık Bakanlığına ihtiyaçların neler olduğu konusunda bilgi ulaştırdık. Hükümetimiz de bu malzemeleri temin ederek Nepal'e ulaştırdı."

Bursa Sağlık Müdürü Özcan Akan ise Güney Marmara UMKE görevlilerinin Nepal'den önce Gazze, Libya, Sudan, Somali, Pakistan gibi birçok uluslararası operasyonda Türkiye'yi başarıyla temsil ettiğini belirterek, bu çalışmalara katılan personeli kutladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.