Neowise kuyruklu yıldızının en yakın görüntüsü çekildi

Neowise kuyruklu yıldızının en yakın görüntüsü çekildi

Hubble Uzay Teleskobu, son dönemin en popüler kuyruklu yıldızı Neowise’ın en yakından çekilmiş fotoğrafını yakalamayı başardı.

Gezegenimizin yakınından geçecek olmasıyla bir anda popüler bir gök cismi haline gelen Neowise kuyruklu yıldızı hem uzmanlar hem de amatör astronomlar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Bu takipçilerden biri de NASA.

NASA’ya ait olan Hubble Uzay Teleskobu, 8 Ağustos’ta Neowise’ın bugüne kadar çekilmiş en yakından çekilen fotoğrafını yayınladı. Bu karede Güneş ışıklarıyla parlayan gaz bulutu ve kuyruklu yıldız yer alıyor.

Tarihte bir ilk

NASA’dan yapılan açıklamaya göre Hubble ilk defa bu parlaklık seviyesindeki bir cismi, Güneş’e yakın bir noktadan geçerken bu kadar yüksek çözünürlüklü olarak görüntülemeyi başardı. Hubble bu kareyi çektiğinde gök cismi, Güneş’e 36 milyon kilometre mesafeden geçiş yapıyordu.

Kuyruklu yıldızlar aslında üzerindeki parçacıkları saçarak ilerleyen gök taşlarıdır. Bu nedenle de Güneş’e bu kadar yakın bir noktadan geçtiklerinde yapısal gerilime dayanamadıkları için parçalanıyorlar. Bu karede ise cismin çekirdeği tek parça olarak göze çarpıyor. 

NASA’nın bu çalışma için Hubble’ı kullanmasının nedeni ise bu teleskobun diğer tüm araçlardan çok daha net ve çok daha yüksek çözünürlüklü görüntüler alabiliyor olması olarak gösterildi. Böylece çekirdekteki önemli detayları gözlemleme şansı artmış oldu.

Yüksek çözünürlük önemli

Araştırmacılara göre yüksek çözünürlüklü görüntüler elde etmek, özellikle çekirdekte yaşanan değişimleri görebilmek açısından büyük önem taşıyor. Bu kare sayesinde araştırmacılar, çekirdekten saçılan parçacıkların nasıl hareket ettiklerini ve çekirdek değişimlerini gözlemlemeyi başardı. 

Hubble’ın fotoğrafı çektiği anda Neowise’ın etrafını saran gaz bulutunun 18 bin kilometrelik bir mesafeye yayılmış olduğunu gösteriyor. Bu parçacık yayılmalarının nedeni, asteroidin yüzeyinde bulunan buzların ve sıkışmış gazların ısınarak çözünmesi olarak gösteriliyor. Ülkemizden de geçişi gözlenebilen Neowise sadece göklerimizi renklendirmekle kalmayıp bilimsel çalışmalar için de önemli bilgiler vererek yolculuğuna devam ediyor. 

webtekno 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.