Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Nehcü'l-Enâm Eseri Üzerine Türkçe Notlar-4

Mİ'RAC MEBHASI

Allahu Teâlâ (cc) bir gece, bir anda Efendimiz'i (asm) Münevver Kâbe'den Mescid-i Aksa'ya götürdü. Bütün peygamberler orada [Mescid-i Aksa'da] hazır bulunuyorlardı. Ve orada onlara imamlık yaptı. Oradan Sidretü'l-Müntehâ'ya götürüldü. Oradan Kab-ı Kavseyn'e (yani iki yay aralığı kalıncaya) kadar kendisi yaklaştırıldı. Binek O'nu (asm) ruh ve cesetle götürmüştür. Allahu Teâlâ'yı (cc) 2 defa gözüyle gördü.

RÜ'YET MEBHASI

Dünyada, Efendimiz (asm) haricinde hiç kimse Allah'ı (cc) görmedi. Ama âhirette muhakkak ki mü'minler O'nu (cc) göreceklerdir. Ama biz bunun keyfiyetini bilmiyoruz. Bütün Resûllere sen iman et. Onlar arasında kendi yanında fazilet noktasında ayrım yapma.

TAFDİL [EFENDİMİZ'İN (ASM) FAZİLETİ] MEBHASI

Nass ve delillere dayanarak Peygamberler arasındaki fazilet sırasını söyleyeceğiz; İbrahim, Musa, İsa ve Nuh. Tertibe göre fazilet sırası budur. Önce Resûller, sonra Peygamberler [Nebîler] faziletlidirler. Bunlardan sonra, havass-ı melek (mukarrebîn melekler) faziletlidirler.

Bunlardan sonra ey genç! Avâm melekleri üstündür. Dünyadaki Müslüman kadınlar, cennetteki hurilerden üstündür. Kadınlardan ilk önce Hz. Fatıma (r. anha), sonra annesi Hz. Hatice (r. anha), sonra Hz. Âişe (r. anha) ve diğerleri. Erkeklerden ise ümmetin en faziletlisi Hz. Ebû Bekir'dir (ra). Çünkü küfürde tek bir saati bile geçmemiştir. Sonra Ömerü'l-Fâruk (ra) diye isimlendirilen kişi ve sonra Hz. Osman'dır (ra). Sonra da Zülfikâr sahibi Hz. Ali'dir (ra). Bunlar toplam 30 yıl halifelik yapmıştır.

Bunlardan [4 halifeden] sonra Sa'd [bin Ebî Vakkas], Zübeyir [bin Avvam], Said [b. Zeyd] ve şehîd olan Abdurrahman [bin Avf]'dır. Bunlardan sonra Talha [bin Ubeydullah], Ebû Ubeyde [bin Cerrah]'dır. Bil ki bunlara, Aşere-i Mübeşşere denilmiştir. Şundan sebep ki, Allah (cc) tarafından onlara daha dünyada iken cennet müjdesi gelmiştir.

Bunların hepsi bey'at [biat] ehli ve Bedir ile Uhud'a katılmış kişilerdir. Cennet'e gidecekleri kesinleşmiştir. Önce Efendimiz'in (asm) zevceleri, efrâdı sonra diğer sahabeler cennete girecektir. Sahabelerin savaşları hakkında kâl û kîl etme [yani ileri geri konuşma]. Onlardan ölen de öldüren de ehl-i Cennet'tirler. Bütün peygamberlerin anne babaları, küfür ve şerden beridirler [uzaktırlar].

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum