Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Nehcü'l-Enâm Eseri Üzerine Türkçe Notlar-2

YEDİ KADÎM SIFAT MEBHASI

Allah'ın ezelî yedi sıfatı vardır. Bu sıfatlar, Cenâb-ı Hakk'ın Zât'ının ne aynıdır ne gayrıdır. Hayat, İlim, Sem', Basar, İrâde, hayır ve şerri yaratma kudreti, iradesi vardır. Şerrin yapılmasına Allah'ın rızası yoktur. Diğer sıfatı Kelâm'dır. Basit ve Kadîmdir. Harfler ve lügâtler ise sonradan yaratılmıştır.

Kur'ân geldi, diğer semavî kitaplar nesh edildi. Kur'ân'ın okunması ve hükmü değişmedi. Okunması ve hükmü, kıyamete kadar olacak. Âhirette okunması da olacak. Bütün kemâl sıfatlar Cenâb-ı Hak için vardır. Hiçbir nâkıslık alâmeti yoktur. Efendimiz'in (asm) izni olmadan Allah'a bir isim bırakma. Doksan dokuz ziyâde (veya doksan dokuzdan daha fazla) ismi vardır.

Yoktan bu âlemi var etti (Bu âlem gizli idi, onu yarattı). Şâh-ı Vedûd olan Cenâb-ı Hak, bu güzel şekliyle âlemi yarattı. Sen, bu âlemi adem (yok) ve hâdis (sonradan yaratılan) bil. Cenâb-ı Allah bu âlemin maddesini de onun aslını da yoktan var etmiştir.

MELÂİKE MEBHASI

Allah için sayısız sayısız melekler vardır. O melekler karşılık beklemeden ibadet ederler. Meleklerden bazıları havasstır, lâkin her birini bir iş için âmâde kılmıştır.

Unsurlar dört tanedir; melekler de onlardan yaratılmıştır, insan ve cinler gibi. Fakat büyük çoğunluğu nurdandır. İnsanlar topraktan, cinler havadan, ümitsiz olan şeytan ise ateşten yaratılmıştır. Melekler istedikleri şekle girebilirler ve kanatları da vardır. Melekler fenâ bulacaklar, cennete gidecekler ve cennet ehli için hizmet edecekler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum