Neden Merak Aile Okulu?

Neden Merak Aile Okulu?

Merak Aile Okulu Sorumlusu Ayça Aktaş’la yaptığımız röportaj…

İbrahim Mert-Risale Haber

 

Merak Aile Okulu Sorumlusu Ayça Aktaş:

 

Merak Aile okulunu kısaca anlatır mısınız?

 

Merak insan fıtratında olan bir kavram. Aile ise toplumun vazgeçilmezi. Okul yaşam boyu süren bir serüven. Merak Aile Okulu her yaştan insanın bir şeyler bulabileceği, eğlenceli vakit geçirebileceği, yeteneklerini özgürce değerlendirebileceği sıcak bir ortam. Bir uğrak noktası diyebiliriz. Okulumuzun hedefi çocuklar, anneler babalar, amcalar, teyzeler, dedeler… Kısacası insanlar ve yaşadığımız toplum. Bir yapıyı sağlam kılan temelidir. Temele yatırım yapmak sarsılmamak demektir.

 

Ortak akıl, saygı ve sevgi bir araya geldiğinde zaten gerekli malzemeye sahipsinizdir. Sadece şekillendirmek ve başlamak gerekir. Gelecekte inandığımız değerleri temsil eden ebeveynler yetiştirebilmek, örnek bir toplum oluşturabilmek hepimizin hayalidir. Daha şimdiden kalıcı olmak, zamana meydan okumak için sağlam temellerimiz olsun istiyoruz. Merak Aile Okulu olarak bu hayali gerçekleştirmek için yola çıktık.

 

Ne gibi eğitimler verilecek?

 

Moral Eğitimi’yle Kuran-ı Kerim, Risale-i Nur, İlmihal bilgisi, Esmaü-l Hüsna,  Kavramlar dersleri verilecek. Bu eğitimlerle çocuklarımızı şimdiden düşünce bazında eğitmeyi amaçlıyoruz. Günümüzde çocuklarımızın yapmaları gereken en zor iş, iyi davranışları hiç görmeden öğrenmektir. Eğer iyi birer örnek olabilir, görmelerini, duymalarını ve doğru modellemelerini sağlayabilirsek ne mutlu bize.

 

İkinci adım olarak Deha Eğitimi geliyor. Gerekli eğitimi almış, dini hassasiyetlere sahip çocuklarımızın sosyal hayata kazandırılması, güçlü kimliklere sahip olması, kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir eğitim. Akıl, zeka, hayal gücü ve yeteneklerini geliştirip, hayata geçirebilmeleri için drama eşliğinde gerçekleştirilen bir program. Yani eğlenme ve pekiştirme zamanı diyebiliriz.

 

Ayrıca yaz kursları adı altında bir çok eğitimi aynı anda çocuklarımıza sunmayı düşüyoruz. Beslenme ve okuma alışkınlığı kazandırma, hızlı okuma ve anlama kursları, okula destek programları, duygusal zekayı kullanma, enstrüman eğitimi, resim, tiyatro, bilgisayar, gibi bir çok aktiviteye de yer veriyoruz.

 

Genç ve yetişkinlere yönelik neler var?

 

Bu eğitimler yanında gençlere ve yetişkinlere yönelik de bir çok eğitici etkinlik ve kurslar da mevcut. Kariyer planlama ve birey geliştirme programları, katılımcı aile modelleri gibi eğitimlere de yer veriyoruz. 

Bir çok alanda hizmet vermek istiyoruz. Çünkü her yönüyle bir bireyi ele alarak, her alanda yetkin, kendine güvenen, inandığı değerleri özgürce ifade edebilen ve yaşantısı içerinde de bunu sergileyen bir toplum hedefliyoruz.

 

Eğitimler hangi yaş gruplarını kapsıyor?

 

Şuan için öncelikle 5-12 yaş gurubu çocuklarımıza hitap ediyoruz.

Moral eğitimi ile başlıyoruz. Hafta sonu olan bu eğitim günlük 4 saat sürüyor.

3 ayrı yaş grubumuz var. 5-6  yaş, 7-9  yaş, 10-12 yaş.

 

Deha eğitiminde 9-12 yaş grubu çocuklarımıza hizmet veriyoruz. Hafta sonu iki saat olmak üzere toplam 6 haftalık bir program.

Ayrıca okul öncesi 5-6 yaş grubu çocuklarımız için de ‘Problem çözme becerisini geliştirmede drama‘ adı altında özel bir program uyguluyoruz.

 

 

Yaz okulu ve gezilerin içeriğinde neler var?

 

Yaz okulu hafta içi 5 gün hizmet verecek. Yaş grubumuz 5-12 yaşları arasında olacak.  Birçok eğitimin birleştiği ortak bir program sunuyoruz.

Ayrıca günlük geziler ve haftalık tatil programlarımız da mevcut. Bu gezi ve tatillerde ailelere hitap ediyoruz. Çocuklarımızla  eğlenceli zaman geçirmek için fırsatlar sunuyoruz.

 

Anne ve babalara yönelik eğitimler de var mı?

 

Evet anne babalara yönelik eğitimler de olacak. Çocuk diyerek başladık söze anne babaları ayrı düşünmek tabi ki mümkün değil.

Eğer bir çocuğun tüm gereksinimleri karşılar ve hayata karşı hazır olmasını sağlayabilirsek gerçek anne babalar olabiliriz. Bu nedenle biz ailelerimize bu konuda da destek olmak, onlardan fikir almak, bir takım ruhuyla çalışmak istiyoruz.

 

Bu doğrultuda haftalık seminerlerimiz olacak.  Aile içi işbirliği ve dayanışmayı sağlamak, ailede temel prensipler, eğitim planlama, yaklaşımlar, dayanışma, iletişim… Beraberce çocuklarımızı gözlemlemeyi ve yardım etmeyi öğreneceğiz.

 

Bir babanın çocukları için yapabileceği en önemli şeylerden birisi annelerini sevmektir. Bir anneninki ise babalarını sevmektir. Birbirimizi fark etmeyi öğreneceğiz.

Yaratılan her canlı özeldir. Biz her aileye kendisini özel hissettirmek istiyoruz.

 

 

 

Eğitimcileriniz bu konuda ne kadar tecrübeli?

 

Eğitimciler dendiği zaman nedense aklıma hep ilkokul öğretmenleri geliyor. Eğitimin ilk temel basamağı derler. Aslında ilk eğitim ailede başlar. Ciğerlerimize o havayı ilk soluduğumuz an annemizin kucağına ilk verilişimizdir.

 

Asıl eğitimciler olan anne babalarımızdır. Biz hepsini bu konuda tecrübeli görüyoruz. Sadece yardımcı olmak için varız diyebilirim. Bizim bu eğitime katkı sunarken özellikle dikkat ettiğimiz nokta, değerlerimiz ve çocuklarımız için oluşturacakları modelleme.

 

Deneyimli ve donanımlı eğitimcilerle çalışmayı tercih ediyoruz. Yılların kazandırdığı tecrübeleriyle, alanlarında uzmanlık kazanmış, kendilerini yenileyen eğitimcilerimiz arasında program yapımcıları, drama öğretmenleri, okul öncesi çocuk gelişimi uzmanları, eğitimci yazarlar ve psikologlar yer alıyor.

 

İnsanlar Merak Aileyi neden tercih etsin?

 

Her kurum farklı olduğunu iddia ediyordur. Biz bu farkı söylemek yerine gelin görün diyoruz. Ama şunu ilave edebilirim: Biz hala birer çocuk olduğumuzu unutmadık. Sahip olduğumuz değerleri korumak ve yaşatmaksa amaç tercihten ziyade beraber olmak gerektiğine inanıyorum. Biz yanımızda yer alacak aileler, gençler ve yetişkinler istiyoruz. Hayalini kurduğumuz İslami aile modelini oluşturmak için buradayız. Merak bir aile okuludur ve ben biliyorum ki biz çok büyük bir aileyiz.  Unutmamalıyız ki her aile ve her birey farklıdır.

 

Deha eğitim hakkında bilgi verir misiniz?  Her çocuk bu eğitime dahil olabilecek mi?

 

İsteyen her çocuk bu eğitime dahil olabilir. Deha eğitimi sadece özellikli çocuklara hitap etmek yerine her çocuğun kendi zekasını keşfetmesine imkan sağlıyor. Deha eğitimi drama çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

 

Drama, çocukların oyun yoluyla her alanda kendini daha fazla tanımasını sağlamaktadır. Çocuk, rol aldığı bir oyunda, canlandırdığı karakterin özelliklerine bürünürken, kendini ve insanları farklı açıdan görmeye çalışır. Değişik rolleri alan, farklı kişiliklere bürünen çocuk kendini ve çevresini daha kolay tanır. Hayal ve yorum gücüyle gerçeği öğrenir.

Öğrenmenin ne olduğu nasıl öğrenmesi gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olur. Hafızasını kuvvetlendirici etkinleri uygulayarak derslerinde başarıyı yakalar.

Sürekli değişen ve gelişen dünyada yaşanan en büyük sıkıntılar maddecilik bedensel ve egosal tutsaklıklardan kaynaklanmaktadır. Çocukların ahlaki gelişimlerine destek olmak amacıyla çocuklara sevgiyi, hoşgörüyü öğrenmek paylaşıma dayalı bir yaşam oluşturmak.

 

Bu eğitimi alan bir çocuk;

Beynini daha etkin kullanmayı, kolay öğrenebilmeyi

Kendini tanımayı-keşfetmeyi-geliştirmeyi,

İletişim becerilerini geliştirmeyi,

Hayal gücünü geliştirmeyi,

Utangaçlık, çekingenlik gibi olumsuz duygulardan arınmayı,

Sorumluluk duygusunu kazanmayı,

Olaylara olgulara eleştirel bakabilmeyi,

Kendini daha iyi ifade etmeyi,

Sosyalleşmeyi, işbirliği yapabilme becerisini,

Toplulukla çalışma yeteneğini,

Toplumsal duyarlılığın artmasını,

Düzgün konuşabilme becerisi,

Günlük sıkıntılardan kurtulup deşarj olmayı öğrenecek.

 

Deha çocukları nasıl ayırt edeceksiniz?

 

Deha çocukları biz ayırt etmeyeceğiz. Onlar kendi dehalarını fark edecekler.

 

 

Risale-i Nur eğitimlerini çocuklara verirken hangi kaynakları kullanacaksınız, yönteminiz ne olacak?

 

Moral Eğitimi dediğimiz sistem bu hedefe yönelik hazırlanmış bir eğitim. Bu programda  Risale-i Nur’a Giriş Eğitim Setimizi temel alarak veriyoruz. Eğitim seti 4 ana kitaptan oluşuyor. Eğitici Klavuz Kitabı, Çalışma Kitabı, Soru Bankası ve Etkinlik Kitabı.

Yeni yapılandırıcı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmış, herkesin kolaylıkla anlayabileceği ve uygulayabileceği bir kaynak.

 

Konularımızı; hazırlık, metin anlama ve anlatım, öğrenme, kendini ifade etme, üretkenlik ve değerlendirme  olmak üzere altı ana başlık altında  veriyoruz. Risale-i Nur derslerinde öğrenilen bilgileri drama ile pekiştirerek günlük hayattaki kullanım alanlarını yerleştiriyoruz.

 

Ayrıca kullanılan teknikler ile sadece öğretmen –öğrenci etkileşimini değil, öğrenci- öğrenci ve öğrenci - öğretmen etkileşimini de sağlıyoruz.

Bütün bu çalışmalar, çoklu zeka kuramı çerçevesinde, drama teknikleri kullanılarak verilecektir.

Bir çocuk severek öğrenmeyi kavrayınca, öğrenmeyi de sevmeye başlar.