Necaşi'ye selam

Etiyopya, yani Habeşistan. Müezzinlerin pîri Bilâl'in memleketi. İlk hicret yurdu. Adil Hıristiyan hükümdar Necaşi'nin ülkesi. Müslümanlar hürriyeti burada tanıdı.

İHH İnsani Yardım Vakfı, 1990'lı yıllarda, açlık ve susuzluk çeken Etiyopyalıların -hem Müslümanların hem Hıristiyanların- yardımına koştuğunda, "vefa borcumuzu nihayet ödemeye başladık" gibi bir şey yazmıştım. Sonradan öğrendim ki Osmanlı Devleti'nin de Etiyopya'ya jestleri olmuş. Mesela, Sultan Hamid, 19. yüzyıl sonlarında, İtalyanlarla başı dertte olan Etiyopya İmparatoru'na bir grup askeri uzman göndermiş. Yıkıldıktan sonra bile Etiyopya'ya yardım etmiş Osmanlı. Sene 1935. Faşist İtalyanlar Etiyopya'ya saldırınca, Paris'te yaşayan Vehip Paşa vatan müdafaasına koşar gibi Etiyopya'nın imdadına koşuyor; Kral Haile Selasiye'nin emri altında muharebelere katılıyor; başkent Addis Ababa'yı savunuyor...

Addis Ababa'daki Afrika Birliği Genel Merkezi'nde bir konuda yardımını istediğim Etiyopyalı bir görevli, "Size yardım etmekten büyük mutluluk duyarım, çünkü siz İtalyanlara karşı bize yardım etmiştiniz" dedi. Unutmamışlar.

Asıl anlatmak istediğim: Addis Ababa'da Savaş Karabulut'la tanıştım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Etiyopya koordinatörü. Güzel şeyler anlattı. Bu ülkede, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Daire Başkanlığı (TİKA) ile birlikte, 50'ye yakın kuyu açmışlar. Yaklaşık 1 milyon Etiyopyalının istifade ettiği bu kuyuların ilkini nerede açtıklarını duyunca içim tatlı tatlı titredi: Necaşi'nin kabrinin bulunduğu köyde… Hıristiyanların da yaşadığı köyün Müslüman mahallesinde, caminin hemen yanında… İkinci kuyuyu ise o köyün Hıristiyan mahallesinde açmışlar; Müslüman muhacirlere şefkat gösteren Hıristiyan Habeş Krallığı'nın hatırasına saygıyla…

Efendimiz (sallalahu aleyhi ve sellem) ardından gıyabi cenaze namazı kıldırdığına göre, Necaşi Müslüman olarak ölmüştü. Rahmetullahi Aleyh.

* * *
ETİYOPYA'NIN HIRİSTİYAN İDARECİLERİNE NOT:

Siz ki adil ve müşfik Hıristiyan idarecilerin ahfadısınız; Somali'deki katliamı kendinize nasıl yakıştırıyorsunuz?

Yeni Şafak

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.