Ne göklerde, ne de yerde hiçbir şeyin Allah’ı âciz bırakması mümkün değildir

Ne göklerde, ne de yerde hiçbir şeyin Allah’ı âciz bırakması mümkün değildir

Ayet meali

Bismillahirrahmanirrahim

Cenab-ı Hak (c.c), Fatır Suresi 42-45. ayetlerinde meâlen şöyle buyuruyor:

42 . Ve (o müşrikler) eğer kendilerine gerçekten bir korkutucu (peygamber) gelirse, o ümmetlerin her birinden, elbette daha doğru yolda olacaklarına dâir bütün güçleriyle Allah’a yemîn ettiler. Fakat kendilerine bir korkutucu gelince, (bu) onlara nefretten başka bir şey arttırmadı.

43 . (Bu da) yeryüzünde büyüklük taslamaktan ve kötü tuzak kurmaktan (dolayıdır). Hâlbuki kötü tuzak, ancak sâhibine dolanır. O hâlde (bunlar), öncekilere tatbîk edilen (İlâhî) kānundan başkasını mı bekliyorlar? Allah’ın kānununda ise aslâ bir değişme bulamazsın! Ve Allah’ın kānununda aslâ bir sapma bulamazsın (hak edene o azab, mutlakā gelir)!

44 . (Bunlar) yeryüzünde hiç dolaşmadılar mı ki, kendilerinden öncekilerin âkıbeti nasıl olmuş, baksınlar! Hâlbuki (onlar) kendilerinden kuvvetçe daha şiddetli idiler. Ne göklerde, ne de yerde hiçbir şeyin Allah’ı âciz bırakması mümkün değildir. Şübhesiz ki O, Alîm (herşeyi bilen)dir, Kadîr (herşeye gücü yeten)dir.

45 . Eğer Allah, insanları kazandıkları (günahlar) yüzünden (hemen) cezâlandıracak olsaydı, (yerin) yüzünde hareket eden hiçbir canlı bırakmazdı! Fakat onları(n cezâsını) belirli bir vakte kadar te’hîr eder. Nihâyet ecelleri geldiği zaman, artık doğrusu Allah kullarını(n amellerini) hakkıyla görendir.