NASA'dan Cüce gezegenin en net fotoğrafları!

NASA'dan Cüce gezegenin en net fotoğrafları!

NASA'nın yıllar önce gönderdiği uzay keşif robotu Dawn, cüce gezegenler hakkında bilinmeyenleri aydınlatmaya devam ediyor. İki tarafından uzaya püskürttüğü buhar bulutlarıyla ünlenen Ceres'e yönelik detaylar her geçen gün netlik kazanıyor.

Yaklaşık 9 sene önce yola çıkan ve geçtiğimiz sene Mart ayında Ceres cüce gezegeninin yörüngesine giren keşif robotundan yeni fotoğraflar geldi.

Nasa Cüce gezegen - dawn aracı
Cerean Krateri, Dawn keşif robotundan gelen fotoğraflardan bir tanesi. 23 Aralık'ta çekilen fotoğrafın dünyaya ulaşması haftalar sürüyor.

Asteroit Kuşağı'nın en büyük objesi olarak bilinen Ceres 940 km çapında ve oluklu bir yapıya sahip. NASA'nın son yayınladığı fotoğraflarda, bu cüce gezegenin yapısını en detaylı haliyle görebiliyoruz. 385 kilometre uzaklıktan çekilen fotoğraflarda, daha önce görüntülenemeyen kraterler yer alıyor.

Nasa Cüce gezegen - dawn aracı
NASA'nın gönderdiği fotoğraflardan en dikkat çekeni Kupalo Krateri. 26 km uzunluğundaki bu krater cüce gezegenin güney orta enleminde yer alıyor.

Fotoğraftaki kraterin adı Kupalo. Cüce gezegenin en genç kraterleri arasında yer alıyor. Kraterin kenarlarının parlak bir yapıda olduğu görülüyor, bilim insanları bunun tuzlu bir yapıdan oluştuğunu söylüyor.

Ceres'in ilk fotoğraflarında Occator Krateri'nden parlayan bir ışık dikkatleri çekmişti. NASA'nın bilim insanları Kupalo ile Occator Kraterlerinin aynı yapıda olabileceğini araştırıyor. Ay ve Gezegen Enstitüsü'nden Paul Schenk, Dawn keşif aracının son görüntüleme görevi devam ederken, bilim insanlarının bu kraterler üzerinde duracağını ifade etti.

Nasa Cüce gezegen - dawn aracı
Bu kraterin ismi ise Messor. 40 km genişliğinde ve kuzey orta enleminde yer alıyor.

Görüntülenen bir başka krater de Dantu. Dünyamızın uydusu Ay'ın yüzeyinde bulunan Tycho ile benzer özellikler taşıyor. 32 km uzunluğundaki Dante Krateri'nin batı yüzeyi dik yokuşlardan ve uçurumlardan oluşuyor. Bilim insanlarına göre bu durum, kraterin oluşumu sırasında bazı parçalarının koptuğunu gösteriyor.

Dawn keşif aracı, mevcut görevi bitene kadar aynı irtifada kalacak. Aracın esas görevi, 30 Haziran'da sona erecek.

Yeni Şafak - Furkan Özata

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.