NASA, yılın dördüncü güçlü güneş patlamasını fotoğrafladı

NASA, yılın dördüncü güçlü güneş patlamasını fotoğrafladı

Güneş'te güçlü bir güneş patlaması gerçekleşti. Bu, 2022'de meydana gelen benzer şiddetteki 4'üncü patlama fakat patlama sebebiyle Güneş'ten püsküren yüklü parçacık akışı muhtemelen Dünya'yı ıskalayacak

NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, cumartesi sabahı Doğu Yaz Saati'ne göre saat 9.47'de meydana gelen patlamayı fotoğrafladı.

Güneş'in yüzeyinde meydana gelen bir patlama esnasında yayılan güçlü radyasyon patlamasına güneş patlaması denir. Güneş patlamaları radyolu iletişimlere zarar verebilir ve elektrik şebekelerinde sorunlu akımlara neden olabilir. Fakat ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) bağlı Uzay Hava Olayları Tahmin Merkezi, cumartesi günkü patlamanın herhangi bir radyo kesintisine neden olması durumunda bu kesintinin muhtemelen Atlantik Okyanusu üzerinde gerçekleşeceğini belirtti.

Güneş patlamalarına genellikle taçküre kütle atımları eşlik eder. Taçküre kütle atımları, Güneş'ten atılan yüklü parçacık bulutları ve manyetik alanlardır. Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmeleri halinde bu kütle atımları auroralara ve jeomanyetik fırtınalara neden olabilir. Fakat NOAA'ya göre, cumartesi günkü patlamadan kaynaklanan taçküre kütle atımı Dünya'yı ıskalayacak.

gunes-patlama2.jpg

Güneş patlamalarının sıklığı ve yoğunluğunun gelecek birkaç yıl içinde artması muhtemel çünkü Güneş, güneş patlamalarında yaklaşık 11 yıllık bir döngünün zirvesi olan azami manyetik aktiviteye doğru ilerliyor.

Birçok güneş patlaması ve taçküre kütle atımı fazla sorun oluşturmasa da uzay operasyonları için tehlike teşkil edebilir. 4 Şubat'ta taçküre kütle atımının neden olduğu jeomanyetik fırtına Dünya'nın üst atmosferinin kabarmasına neden olmuş ve yeni fırlatılan 40 SpaceX uydusunu yörüngeden çıkarmıştı.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum