NASA, tatbikatta bile göktaşının New York’a düşmesini engelleyemedi

NASA, tatbikatta bile göktaşının New York’a düşmesini engelleyemedi

Olası bir göktaşı çarpmasını masa başı tatbikatla canlandıran bilim insanları, New York’u sanal göktaşından korumakta başarısız oldu

Geçen hafta boyunca, NASA ve diğer resmi kuruluşlardan uzmanlar, Dünya’ya doğru hızla ilerleyen, uygarlığın büyük bölümünü yok edebilecek bir göktaşı senaryosunu canlandırmakla meşguldü.

Tatbikatın başında, bilim insanlarına göktaşının dünyaya isabet etme olasılığının az olduğu söylendi. Ancak gök taşı isabet etti ve tatbikata katılanlar ona müdahale etmekte zorlandı.

Bilim insanları sanal göktaşının doğrultusunu saptırmayı denedi. Ancak bu girişim, nesnenin sadece ufak bir parçasının kopmasını sağlayabildi. Bu yüzden yöneticilerin şehri tahliye etmek ve oluşan yıkımı temizlemek dışında seçeneği kalmadı.

Tamamen kurgusal olan çarpışmanın amacı, Dünya’ya yönelebilecek gerçek bir göktaşına karşı bilim insanlarının nasıl tepki vereceğini ve müdahale edeceğini görmekti.

Öte yandan, uzmanlar olası bir çarpışmada, göktaşının yüksek ihtimalle okyanusa düşeceği, tatbikatta baz alınan yolu izlemeyeceğini belirtti. Ancak tatbikatı hazırlayan araştırmacılar, mümkün olan tüm ihtimalleri test etmek istediklerini söyledi.

Senaryonun yapımcısı ve Pasadena,NASA’ya bağlı Yakın Dünya Nesneleri Araştırma Merkezi yöneticisi Paul Chodas, ‘’Kendimizi zorlamamız ve zor soruları sormamız gerekiyor. Olası en kötü vakayı incelemeden hiçbir şey öğrenemezsiniz’’ dedi.

The Independent

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.