NASA sıradışı, belirgin ve çok tuhaf bir davranış yakaladı

NASA sıradışı, belirgin ve çok tuhaf bir davranış yakaladı

Zaten tuhaf olan bir gezegenimsi bulutsu, bilim insanlarının tabiriyle "çok, çok belirgin ve çok garip" bir davranış sergiledi ve solarken kaydedildi.

Yaşlanan bir yıldızın etrafındaki bir gaz tabakası olan Vatoz Bulutsusu (Stingray Nebula) zaten alışılmadık bir vakaydı: Uzaydaki bu türden en genç nesneydi.

Fakat bilim insanları şimdi de ortaya çıktığı kadar hızlı bir şekilde kararmaya başladığını söylüyor. Parlaklığı 20 yılda yaklaşık bin kat azaldı ve bir zamanlar kenarlarını saran parlak dallar kayboldu.

Bilim insanları solmanın aynı hızla devam etmesi halinde bulutsunun 20 yıl içinde yok olabileceğini söylüyor. Ve muhtemelen 1996'da Hubble Uzay Teleskobu tarafından ilk görüldüğünde yok olma yoluna çoktan çıkmıştı.

Aynı teleskoptan 1996 ve 2016 arasında alınan ve karşılaştırılan görüntüler bulutsunun hem çok daha sönük hale geldiğini hem de bir zamanlar sahip olduğu yapıyı kaybettiğini gösteriyor.

uzay-003.jpg

Bir zamanlar evrenin karanlığına karşı parıldayan, aydınlık bulutsunun şimdi kendisi de soluyor ve siyah fonda kayboluyor.

Bu tür değişiklikler genellikle çok uzun bir sürede, bazen de milyonlarca yıl içinde gerçekleşiyor. Bu nedenle bu, bilim insanlarının gerçekleşirken izleyebildiği alışılmadık bir süreç.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.