Narenciye ihracatçısı endişeli

Narenciye ihracatçısı endişeli

Rusya ekonomisindeki çalkantılar ve Orta Doğu'daki olumsuz gelişmelerin etkisinde kalan narenciye ihracatçıları, 2015-2016 sezonundan kaygı duyuyor.

 

Narenciye ihracatçıları, Rusya ekonomisindeki çalkantılar ve Orta Doğu'daki gelişmeler nedeniyle tedirginlik yaşıyor.
Yıllık ortalama 3,6 milyon ton üretimi, 1 milyar doları aşan ekonomik değeriyle özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde bir çok kişinin geçimini sağladığı narenciye sektöründe 2015-2016 ihracat sezonunun bu ay içinde açılması bekleniyor.
Mevsime göre yavaş yavaş bazı türlerin hasadına geçilen sektörde, sezonun açılmasına hazırlıksız yakalanmamak için paketleme firmalarında büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Paketlenip beklemeye alınan narenciye ürünleri, içinde Bakanlık yetkililerinin de bulunduğu komisyonun vereceği izinle hızla ihraç edileceği ülkelere gönderilecek.
Sektördeki hareketliliğe rağmen ihracatçılar, Rusya'daki ekonomik kriz ve Orta Doğudaki olumsuz gelişmeler nedeniyle tedirgin bir şekilde bekliyor.

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Atay Işımtekin, gerek limon gerekse mandalinada 2015-2016 ihracat sezonunun bu ayın sonlarında başlamasını beklediklerini söyledi.
Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracat miktarında yüzde 45'lik oranla en önemli payın narenciyede olduğuna dikkati çeken Işımtekin, değer olarak da bu durumun yüzde 40'lara tekabül ettiğini anlattı.
Sektörde son yıllarda belirli bir durağanlık yaşandığını anlatan Işımtekin, geçen yıl, bir önceki yıla göre ihracat miktarının yüzde 16, gelirin ise sadece yüzde 1 arttığını belirtti.
En önemli pazarın Rusya olduğuna işaret eden Işımtekin, şöyle konuştu:

"Ancak bu ülkedeki ekonomik kriz bizi çok olumsuz etkiliyor. Ruble, dolar karşısında değer kaybedince Rus vatandaşının 
alım gücü düşüyor. Sektörde geçen yıl artan ihracat miktarına göre gelirdeki artış paralel olmadı. Alım gücü düşen bir ülkeye verilen mal miktarı ve alınan bedelin düşmesi beklenmesi normaldir. Orta Doğu zaten perişan, üstüne bir de dolar kuru yükseldi. Bu yıl nasıl olacak tedirginiz. Sektörde ihracatçının yüzde 80'i çok ciddi sıkıntıda."
Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir de narenciyede rekoltenin normal ama pazarın sorunlu olduğunu söyledi.

İhracatın düşmesinin sektörün tamamını olumsuz etkileyeceğini vurgulayan İncefikir, "İhracata mal gitmezse ne olacak. İçeriye sunulacak. Türkiye zaten narenciye tüketimi fazla olan bir ülke değil. Bir de kesilen ihracatla içeriye yığılan mal üstüne gelirse fiyatlar dibi bulacak. İleriki süreçte üretici para kazanamadığı ağaçları sökmeye başlar" diye konuştu.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.