Namık Gedik'in Nur talebelerinin ezberini bozacak Said Nursi vasiyeti

Namık Gedik'in Nur talebelerinin ezberini bozacak Said Nursi vasiyeti

Namık Gedik ismi Nur Talebeleri arasında iyi bir isim olarak hatırlanmaz ancak 13 Nisan 1960 tarihli bu vasiyet çok farklı

RİSALEHABER

13 Nisan 1960'ta içişleri eski bakanı Namık Gedik bir vasiyet yazar. Vasiyetin kahramanları Bediüzzaman Said Nursi ve Adnan Menderes'tir. 

Nur talebelerinin ezberini bozacak Namık Gedik vasiyeti

Namık Gedik ismi Nur Talebeleri arasında iyi bir isim olarak hatırlanmaz. Çünkü Bediüzzaman Hazretleri vefat etmeden bir kaç gün önce Urfa'ya gelmiştir. İçişleri bakanı Gedik'in Said Nursi'nin bir an önce şehir dışına çıkarılmasını istediği hatta "çöp arabasına koyun" dediği ileri sürülür. Ancak Gedik'in 60 yıl önceki vasiyeti bu ezberi bozacak türden.

Bediüzzaman, Gedik aracılığıyla Menderes'e hediye gönderdi

Bediüzzaman Said Nursi'nin uzun yıllar her sabah namazından sonra öperek gözyaşı döktüğü 'Hilye-i Seadet' yazısını, 1959 yılında Başbakan Adnan Menderes'e dönemin İçişleri Bakanı Namık Gedik eliyle hediye ettiği ortaya çıktı. 

Hayatına intihar ederek son verecek Gedik ile o dönem aralarının gergin olduğu bilinen Bediüzzaman'ın, Başbakan'a onun vasıtasıyla hediye göndermesi dikkat çekiyor. 

Nursi'nin hediyesini her sabah namazından sonra öpen Menderes, bunun ağırlığını taşıyamayacağını belirterek Gedik'ten, bunu iade etmesini istemiş.

İşte bu olayı anlatan Gedik'in Bediüzzaman üst başlıklı, TBMM Özel logolu yazdığı vasiyet:

21 Aralık 1959'da Said Nursi'yi ziyaret ettim

"Bu nurun 21 Aralık 1959'da, Bediüzaman Said Nursi'nin Ankara'da Beyrut palas otelinde bilakis ziyaret ettiğimde, Başvekilimiz Adnan Menderes'e hediye verilmesi için bana teslim edilmiş idi. Muhterem Said Nursi Hilye-i Seadet'in kısa hikayesi ile bana teslim etti. Muhterem her sabah namazdan önce Hilye-i Seadet'i 3 defa öpüp alnına götürdüğünü her sabah Peygamberimize dua ettiğini, gözyaşlarının Hilye-i Seadet'in üzerine döküldüğünü, kendisi için bunun çok önemli olduğunu beyan etmiş bu emanetin bundan sonra Başvekilimiz Adnan Menderes'e emanet edilmesinin önemli olduğunu izah etmiş ve verilmek üzere bana teslim edilmiştir. 

Menderes: Bunu taşımaya muktedir değilim

"Başvekilimiz Adnan Menderes'e Said Nursi'nin hediyesi teslim edilmiş ve aylar sonra Başvekilimiz aynı uygulamalarla, sabah namazından önce Hilye-i Seadet'e, Peygamberimize dua ederek çok gözyaşı döktüğünü ama bunu taşımaya muktedir olmadığını, emanetin tekrar iade edilmesi için bana teslim etmiştir. Bende bu emaneti benim için çok önemli iki şahsiyetin gözyaşını döktüğü Hilye-i Seadet'i teslim etmemiş, korumaya almışımdır. 

Çocuklarıma vasiyet: İki önemli şahsiyetin, gözyaşları

"Vasiyetimdir, bu Hilye-i Seadet gözyaşları ile yoğrulmuş içi Peygamber sevgisi ve aşkı ile tutuşmuş yanmış iki önemli şahsiyetin, gözyaşları ile yoğrulmuş bu emaneti gelecek nesillere anlatınız diye çocuklarıma vasiyet ediyorum.

13 Nisan 1960
Dahiliye Vekili Namık Gedik

namik_gedik_saidnursi.jpg

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
24 Yorum