Namaz Projeleri

Sizlerle paylaştığımız namaz hizmetlerini okuduğunuzda sakın namaz için yapılanların yeterli olduğunu düşünmeyin. Biliyorsunuz ki bir çiçekle bahar olmaz.

Mütevazı bir namaz kitabı, elbette insanları teşvik edebilir, yepyeni bir coşkuya vesile olabilir. Ancak namaz bilincini, duyarlılığını, aşk ve şevkini sürekli kılabilmek için ilim, sanat, iletişim, eğitim alanında çok çeşitli, çok kapsamlı ve sürekli projeler uygulamalıyız.

İnsan farklı mesajların etkisinde kalan değişken bir varlıktır. Nasıl ki imanımızın sürekli takviyeye ve yenilenmeye ihtiyacı vardır; başta namaz olmak üzere ibadet şuurumuz da devamlı yenilenmeye muhtaçtır.
Dünya çapındaki çok meşhur markalar bile ürünlerini farklı yollarla sürekli reklâm ederek hem imajlarını korumakta, hem de satışlarını arttırmaktadırlar. Manevî etkileri arttırmak için de süreklilik esastır. Zaten Sevgili Peygamberimiz (a.s.m.), “Din nasihattir” buyurarak buna işaret etmiştir.

Öte yandan bilhassa gençliğimiz olmak üzere insanlarımız her gün yoğun bir mesaj ve etki bombardımanı yaşamaktadır. Hemen her gün müzik, sinema, televizyon, internet ve benzeri yollarla insanların ilgileri farklı yönlere çekiliyor. Tüm olumsuz etkilere galip gelip insanı Rabbiyle buluşturacak kapsamlı ve sürekli projeler uygulanmalıdır ki gençlerimiz namazın, caminin kara sevdalısı olsun.

Bir kere biz namazı gündemimize almalıyız. Başkaları namaza saldırınca savunmak yetersizdir. Çünkü namaz tezdir, antitez değildir. Namaz gündem ve lokomotif olmalıdır. Başkalarının sunî gündemlerine vagon olarak namazı anlatamayız. İşte namazı hayatımızın ayrılmaz güzelliği yapacak projelerden bazılarını özetle sunmak istiyoruz:

1. Namaz Bütün İletişim Araçlarıyla Anlatılmalı
Namaz gazete ve dergilerde haber, dizi, köşe yazısı olarak işlenebilir. Her gün dünyevî konuları işleyen gazetelerimiz pekâlâ namazla ilgili konuları da gündeme getirebilirler. Namazı önemsemeyen, hatta aleyhte haber yapan gazetelere karşı savunma yoluyla bir şeyler anlatmak da güzeldir. Ama asıl önemlisi, namazla ilgili sorunları ve hizmetleri gündem yapmaktır. Namaz, cami, ezan, imam, cemaatle namaz, kandil kutlamaları gibi birçok husus gazetelerin, dergilerin, radyo ve televizyonların konusu olabilir. Söz gelişi bir köşe yazarı, namazla ilgili iç dünyasını okuyucularıyla paylaşabilmeli-dir. Bir yazarın sabah namazı, kandil gecesi veya teravih namazı duygularını okumak okuyucu için de çok zevkli olacaktır.

Ne yazık ki dindar ve namazını kılan birçok yazar ve gazeteci, namaz konusuna hiç değinmemektedir.
Namazla ilgili birçok konuyu haftalık ve aylık dergilerin kapağı yapmak mümkündür. Ne yazık ki namaza göre çok basit ve küçük konular bütün detaylarıyla işlenmekte, ama namaz öksüz ve garip kalmaktadır.
Namazla ilgili konular radyo ve televizyon programı, belgesel, dizi film, televizyon filmi olabileceği halde maalesef yapılmıyor. Oysa sadece Eyüp Sultan’da sabah namazıyla ilgili muhteşem bir belgesel yapılabilir. Tarihten günümüze yaşanan namaz hikâyeleri ve hatıraları izlenme rekorları kıran bir dizi film olabilir.

Her konuda ayrıntılı web siteleri olduğu halde namazla ilgili internet siteleri çok azdır. Oysa hem Türkçe hem de birkaç yabancı dilde yayın yapan çok kaliteli ve başarılı web siteleri olmalıdır. Çünkü namaz aynı zamanda dinimizi tebliğ için güzel bir vasıtadır. Hidayete eren birçok kimseye, ezan, cami, namaz vesile olmuştur.

2. Namaz Bütün Sanat Dallarının Konusu Olmalı
Ne acıdır ki doğrudan namazı anlatan bir şiir kitabı, bir roman, bir hikâye ve hatıra derlemesi, bir müzik albümü, bir sinema filmi, bir resim veya fotoğraf sergisi yoktur.
Oysa namaza göre çok küçük ve basit konularda bile kitaplar, sergiler, albümler, filmler vardır.

Gençlerimiz Hababam Sınıfı ve Şaban filmlerini yüzlerce kez izlediler, ama onlara bir tane kaliteli namaz filmi seyrettiremedik. Sonra da onların tavır ve davranışlarından şikâyetçi olduk. Oysa önce namaza olan ilgisizli-ğimizden yakınmalıyız.
İnşallah sözünü ettiğimiz alanlarda çok faydalı çalışmalarımız var. Ancak birkaç tane olması yetmez. Namazı hakkıyla anlatan binlerce şiir, roman, hikâye, film, resim, fotoğraf, müzik eseri olmalıdır.

3. Namazla İlgili Binlerce Program Yapılmalı
Yıllardır yaptığımız çalışmalar gösterdi ki toplumumuzun bütün kesimleri namaza aç ve muhtaçtır. Bunun için namazla ilgili konferans, seminer ve panel programları sadece il ve ilçelerde değil, köylerde, mahallelerde, hatta 40-50 daireden oluşan bloklarda bile yapılmalıdır. Namazla ilgili birkaç kitap okuyan kardeşlerimiz konuyla ilgili sohbetler organize etmelidir. Çünkü yılların ihmalini ancak kapsamlı ve hummalı bir çalışmayla telafi edebiliriz.

4. Eğitim ve Öğretimin Her Kademesinde Namaz Anlatılmalı
Okullarımızda okutulan din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerinde namazın güzelliği ve önemi, en modern ve etkili araçlarla işlenmelidir. Çok cazip hazırlanmış yardımcı ders kitaplarıyla, eğitici filmler ve slâytlarla namaz anlatılmalıdır ki gençlerimiz kötü alışkanlıklardan kurtulup namazla idealist bir hale gelsinler.

5. Namaz İlmî Kongre ve Sempozyumlarda İşlenmeli
Ne acıdır ki çok basit konular sempozyumlarda işlenmektedir. Öyle ki bir belde, bir semt, bir şahıs, bir tarım ürünü sempozyum konusu olmaktadır. Namaz konusunda bir değil, yüzlerce kongre ve sempozyum yapılabilir. Çünkü namazla ilgili binlerce alt başlık vardır.
Bilhassa namaz konusunda dinimizin sağladığı bazı kolaylıklar, ilim çevrelerinde istişare edilip halka sunulmalıdır.

6. Diyanet İşleri Başkanlığı Namaza Özel Bir Önem Vermeli
Bilhassa müftü, vaiz, imam, müezzin gibi din görevlilerimiz namazla ilgili yepyeni bir şuur, heyecan ve hizmet aşkıyla donatılmalıdır. Namaz uygun üslûp ve hikmetle hutbe ve vaazlarımızda daha çok işlenmelidir.
Ayrıca camilerimiz maddî ve manevî yönden bir cazibe merkezi olmalıdır. Caminin güzelleştirilmesi ve cemaatle ilişkiler konusunda çok başarılı çalışmalar uygulayan görevliler, hem ödüllendirilmeli, hem de başkalarınca model alınması sağlanmalıdır.

İnşallah bu ve benzeri projelerimiz uygulandığında namazımız büyük bir ilgi görecek ve hayatımızın merkezini oluşturacaktır.
Rabbim, namaz davasında hepimizi ihlâsla çalıştırsın ve namazın hak ettiği yüce mevkie oturduğu o güzel günleri görmeyi nasip etsin. Âmin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum