Nabzımızı online tutuyor

Nabzımızı online tutuyor

Sağlık Bakanlığı’nın 3 Nisan 2015’te halka tanıttığı ‘e-Nabız’ uygulaması ile hastaların verileri elektronik ortama aktarılıyor.

1 Milyon 350 bin kişinin kaydolduğu e-Nabız sistemine kayıtlı olan hastalar, kendilerine yazılan ilaçları, konulan teşhisleri bu sistemden görebiliyor. Bu uygulama ile çok yakında kan bağışı işlemleri yapılabilecek ve ihtiyaç durumunda hastanın izni doğrultusunda kan ihtiyaç bildirimleri alınabilecek, en yakın geçici ya da sabit kan alma merkezleri görülebilecek.
    
Sağlık Bakanlığı'nın, tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ederek hayata geçirdiği 'e-Nabız' sistemi, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse hekimlerinin erişebilecekleri bir zemin olarak hizmet veriliyor. 1 Milyon 350 bin kişi e-Nabız sistemine kaydoldu. Hastaya yazılan ilaçlar, konulan teşhisler bu sistemden görülebiliyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, e-Nabız sisteminin detaylarını Yeni Şafak gazetesine anlattı.

e-Nabız nedir?

e-Nabız, kişiye ait detaylı sağlık bilgilerini içeren bir platform. Bilgilere cep telefonlarından, tabletlerinden, bilgisayarlarından 7 gün 24 saat erişebiliyor. Bilgiler istenildiğinde aile hekimi ile paylaşılıyor.

Sistem hangi verileri içeriyor, hastaya kazandırdığı avantajlar nelerdir?

e-Nabız, muayeneden, yaptırdığınız tetkiklere, konulan teşhisten yazılan reçete ya da geçirdiğiniz operasyonlara kadar tüm verilerinize erişmenizi sağlıyor. Vatandaşlarımız sisteme online girerek dilediği hekimi seçerek muayene randevusu alabilmekte ve tüm randevu süreçlerini buradan takip edebiliyor. İhtiyaç duyarsa şikayeti hakkında kısa bilgiyi doktora not gönder bölümünü kullanarak randevu alırken doktoruna gönderebilirler.

Hastalar, ziyaretlerinde en çok ihtiyaç duyulan bilgi olan laboratuvar tetkiklerini ve radyoloji görüntülerini detaylarıyla birlikte görebilmekte hatta geçmişe ait laboratuvar tetkiklerinin karşılaştırılmış grafiklerine erişebilmektedir. Vatandaşımız geçmiş tetkik, tanı ve tedavi gibi sağlık bilgilerini hekimiyle paylaşarak teşhis ve tedavi sürecine katkıda bulunabilmektedir. Bu uygulama ile çok yakında kan bağışı işlemleri yapılabilecek ve ihtiyaç durumunda kan ihtiyaç bildirimleri alınabilecek, en yakın geçici ya da sabit kan alma merkezleri görülebilecek.

Ambulansa yol gösteriyor

Herhangi bir doktor sistemdeki verilere nasıl erişiyor?

Hasta muayenesi sırasında doktor kişinin e-Nabız sistemindeki ilgili verilerine erişmek istediğinde hastanın sisteme kayıtlı cep telefonuna geçici erişim kodu gelir ve hasta bu kodu hekimine söylediğinde kısa süreliğine ilgili veriler doktor tarafından erişilebilir hale gelir.

Acil durumlarda e-Nabız'ın bize faydası var mı?

Sistemin en önemli hizmetlerden bir tanesi de 112 acil butonu. Hizmet kullanarak 112'yi aradığında kişinin acil sağlık ve harita konum bilgileri 112 merkezinde kısa süreliğine görülmesi sağlanıyor. Böylece sağlık ekibinin en kısa sürede hastaya yönlendirilmesi sağlanıyor.

Peki bilgi güvenliği yeterince sağlanabildi mi?

Vatandaşlarımızın e-Nabız'da paylaşmış olduğu bilgiler kişilerin onayı dışında herhangi bir üçüncü şahıs, kurum ve kuruluş ile hiçbir şekilde paylaşılamıyor. Kişinin izni doğrultusunda verilerini kim, ne zaman, hangi IP üzerinden görmüş ise e-Nabız sayfasından takip edebiliyor.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.