Myanmar'da Müslümanlara işkence

Myanmar'da Müslümanlara işkence

Merkezi Güneydoğu Asya’da bulunan insan hakları örgütü Fortify Rights, Myanmar hükümetinin, "Myanmar Müslüman Ordusu" adında bir grup tarafından eğitildikleri iddiasıyla 12 Müslüman'a işkence edilmesine göz yumduğunu belirtti.

Yargı süreçleri devam eden 12 Müslüman'ın avukatları, yaptıkları açıklamada, "Myanmar Müslüman Ordusu" adında bir grubun varlığının bile şüpheli olduğunu belirtti. Avukatlar,  "Müslümanlara yapılan işkenceyi meşrulaştırmak için" Myanmarlı yetkililerce bu tür suçlamalar uydurulduğunu söyledi.

Fortify Rights'ın yöneticilerinden Matthew Smith, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "İşkencenin olduğu yerde adalet hüküm süremez" ifadesini kullandı.

Smith, Myanmarlı yetkililerin elinde, yaşları 19 ila 58 olan 12 Müslümanın "Myanmar Müslüman Ordusu" ile bağlantılı olduğu konusunda hiçbir delil bulunmadığını belirterek "Yargı süreci, şüphe ve belirsizliğe değil, gerçeklere ve kanıtlara dayanmalı" şeklinde konuştu.

Gözaltında tutulan 12 Müslümandan 24 yaşındaki Soe Moe Aung, 17 Eylül'deki duruşmada verdiği ifadede, yaklaşık bir hafta süren sorgulama sırasında kendisinin Myanmarlı yetkililer tarafından dövüldüğünü, aç ve susuz bırakıldığını, belirsiz ilaçları içmeye ve bazı belgeleri imzalamaya zorlandığını ifade etmişti.

Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.