Myanmar katili 'soykırım' suçlamalarına cevap verecek

Myanmar katili 'soykırım' suçlamalarına cevap verecek

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, Batı Avrupa’ya gerçekleştirdiği son ziyarette, yarım asırlık askeri diktatörlüğe son veren seçilmiş bir sivil yönetici olarak karşılanmıştı.

Myanmar lideri Suu Kyi, gelecek hafta Avrupa'ya yeniden gelecek. Ancak bu defa ordunun Arakanlı Müslümanlara yönelik gerçekleştirdiği ve uluslararası kamuoyunca 'soykırım' olarak tanımlanan operasyonlarını savunmak için.

Batı Afrika ülkesi Gambiya, 11 Kasım 2019 tarihinde Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım ve tecavüz suçlarının Myanmar tarafından 1948 tarihli Soykırım Anlaşması’nın ihlali anlamına geldiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) müracaat etti.

Gambiya Adalet Bakanı Abubekir Marie Tambadou, yaptığı açıklamada, Myanmar’da yaşanan soykırım karşısında bir şey yapılmamasının utanç verici olduğunu, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına başvurduklarını dile getirdi.

Banjul yönetimi, Myanmar ordusunun Rohingyalara karşı toplu katliam ve tecavüz suçlamaları da dahil olmak üzere soykırım davası açtı.

Davanın ilk duruşması, Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı mercii konumundaki Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı'nda 10 Aralık'ta görülecek.

Duruşmada Myanmar hükümetini Aung San Suu Kyi savunacak.

Myanmar yönetimi, yöneltilen soykırım iddialarını reddetse de ofisi, Suu Kyi'nin ülkenin "ulusal çıkarlarını" korumak için savunma yapacağını duyurdu.

Suu Kyi'nin partisi Ulusal Demokrasi Ligi (National League for Democracy) Sözcüsü Myo Nyunt, "Myanmar'ın görüşü ile uluslararası toplum arasında bir çelişki ve farklılık var. Bundan dolayı Suu Kyi, Rahine'nin kuzeyinde gerçekte ne olduğunu anlatmak durumunda." şeklinde konuştu.

Bir zamanlar karşı çıktığı ordunun gerçekleştirdiği toplu katliam ve tecavüzlere karşı sessiz kalması, Suu Kyi'yi uluslararası toplum nezdinde eleştirilerin odağı haline getirmişti.

Konuyu yakından takip eden kaynaklar, Lahey'de orduyu savunacak olmasının uluslararası toplum nezdinde zaten kötüleşen imajını daha da zedeleyeceği yorumunda bulundu.

Yakın çevresinin Suu Kyi'yi mahkemeye çıkmaması için ikna etmeye çalıştığı ancak başarısız olduğu belirtiliyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.