Mutlu evlilik için 'maliyeti sıfır, yan etkisi olmayan' tavsiyeler

Mutlu evlilik için 'maliyeti sıfır, yan etkisi olmayan' tavsiyeler

İstanbul baş vaizi Mustafa Akgül, İİKV’nin bu ayki seminerinde ailenin parçalanması ile ilgili büyük tehlikeye dikkat çekerek, mutlu yuva kurmanın ve sürdürmenin yollarını reçeteler şeklinde sundu.

“Ailelerin parçalanması ve boşanmalar bu hızla devam ederse ülkeler ve devletler buna dayanamayacaklar” diyen Akgül “Bir yuva bir dünya kadar önemli” vurgusu yaptı.

Mustafa Akgül “maliyeti sıfır, yan etkisi hiç yok” diye takdim ettiği tavsiyelerini üç başlık halinde sıraladı:

-Evlilik öncesi dikkat edilmesi gerekenler.

-Evlilik esnasında dikkate alınması gerekenler.

-Evlilik yıkılmaya yüz tutunca yapılabilecekler.

Dört dörtlük aday bekleyen aynaya baksın

Akgün, “Erken evlilik de geç evlilik de tehlike” derken bir şeyin, caiz olması ile tavsiye edilir olmasının  farklı şeyler olduğunun altını çizdi ve misal olarak bulüğ çağında evlilik yapmanın caiz olmakla birlikte tavsiye edilemeyeceğini bildirdi.

Gece bırakılan evliliklerin en önemli sebebi olarak dört dörtlük aday beklentisi olduğu tespitini yapan Akgün “Dört dörtlük aday bekleyen aynaya baksın” dedi.

Bir diğer engel olarak “elektrik alma”meselesine bir latife ile gönderme yaptı:

Küçük çocuğun, “Dede, ninemle evlenirken elektrik almış mıydın?” sorusuna dedesi şöyle cevap vermişti, “Evladım bizim zamanımızda elektrik yoktu, gaz lambası vardı. Bi’ gaza geldik, evlendik.”

Tesettürün yıkılmasıyla mukayese başlayınca evlere ateş düşüyor

“Gençliğimi yaşayacağım düşüncesi ile evliliği ertelemenin altında günah var” diyen Mustafa Akgül sözü  evliliğin hükmüne getirdi ve şöyle devam etti:

“Evlenmemesi halinde harama düşme ihtimali yüksek olan kişinin evlenmesi farz, harama düşme ihtimali olmayanın evlenmesi sünnet, evlenmesi halinde eşine karşı tüm vazifelerini yerine getiremeyecek olan kişinin evlenmesi ise tahrimen mekruhtur.”

Akgül, evliliğe karar verirken hayat okulundan geçmiş ana-baba görüşünün mutlaka dikkate alınmasını gerektiğine vurgu yaptı.

“Tesettürün yıkılmasıyla mukayese başlayınca evlere ateş düşüyor” diyerek bir büyük tehlikeye daha dikkat çekti.

Mustafa Akgül, evlilik esnasında haklara odaklanmanın çatışma getireceğini söyledikten sonra “Her iki taraf da kendi hakları yerine vazifelerinin ne olduğuna odaklanırsa evlilikte mutluluk olur” dedi.

Akgül Hoca, “Eşleriniz sizin için bir elbise, siz de onlar için bir elbisesiniz” mealindeki ayete atıfta bulunarak, eşlerin birbirlerinin kusur ve eksiklerini üçüncü kişilere anlatmanın kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Mustafa Akgül evli çiftlere özetle şu tavsiyelerde bulundu:

-“Eşinize Allah’ın hediyesi olarak bakın!”

-“Eşinize teşekkür etmeyi ihmal etmeyin!”

-“Eşler! Birbirlerine güzel sözlerle hitap edin, gönül almayı bilin!”

-“Sinirlilik anlaşması yapın. Sinirli iken konuyu kapatın, 24 saat sonra konuşun.”

-“Erkekler! İkinci evliliği unutun! Caiz değil demiyorum; mutlu olamazsınız! Her türlü itibar kaybeder, bin pişman olursunuz!”

-“Hanım kardeşlerim eşlerinden bir adım geri dursunlar; hiçbir şey kaybetmezler, bilakis kazanırlar.”

-“Günde bir dakika eşinizin elini tutup, gözüne bakmayı deneyin. Başta size komik de gelse bir süre sonra tesirini göreceksiniz.”

-“Gerekirse rol yapın. Başlangıçta rol icabı yapılan güzel davranışlar, tutumunuz haline gelebilir ve illa ki tesirini icra eder.”

Mustafa Akgül “4 S” formülünü de şu şekilde açıkladı:

“Sevgi: Ufkunuzu eşiniz kaplasın.”

“Saygı: Ne kadar saygı görmek istiyorsanız o kadar saygı gösterin!”

“Sabır: Bu da geçer ya Hu demeyi öğrenin.”

“Sadakat: Evlilik bir tür ortaklıktır ve Cenab-ı Hak bir hadis-i kudsîde “İki ortaktan biri diğerine hıyanet etmediği sürece onların üçüncüsü benim. Şayet biri diğerine hıyanet ederse ben aralarından çıkarım” buyurmuştur.”

Mustafa Akgül dulları da evlenmeye teşvik etti ve “İnsana eş, asıl yaşlılıkta lâzım” dedi.

Reçeteyi eşine değil kendi nefsine al

Akgül, yıkılmaya yüz tutan evlilikleri ise can ve namus meselesi yoksa kurtarmaya çalışmanın yollarını aramak gerektiğini söyledi ve “boşanınca yaşayacaklarınızı hayal bile edemezsiniz” dedi.

Kesin ayrılığa karar vermeden bir iki ay kadar ayrı yaşamanın, boşanmanın ne demek olduğu hakkında fikir vereceğini ve boşanmaktan vazgeçmeyi sağlayabileceğini hatırlattı.

İki taraftan iyi niyetli hakemlerin de yuvayı kurtarmaya hizmet edebileceğini bildirdikten sonra tavsiye ettiği reçeteyi herkesin eşine değil kendi nefsine almasının önemine dikkat çekti.

Mustafa Akgül evliliği bitirmeden önce istişare, istihare ve dua edilmesi gerektiğini söyleyerek “Kalpler Allah’ın elinde” diye sözlerini tamamladı.

Şeyma Gür-Barla Platformu

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.