Müteahhitler beton firmalarına geri adım attırdı

Müteahhitler beton firmalarına geri adım attırdı

İzmir'in Torbalı ilçesi'nde, yeni yılla birlikte hazır beton fiyatlarına yaptığı yüzde 35'lik zam nedeniyle beton dökmeme kararı alan mütteahhitler hedefine ulaşmaya başladı.

Rekabet Kurumu'nun da anlaşarak fiyatları yükselttikleri gerekçesiyle 6 çimento şirketine kestiği cezalar, geri adım atılmasına neden oldu. Zamla birlikte 157'TL'ye çıkarılan hazır betonun metreküp fiyatı tepkiler üzerine 140 TL'ye kadar indi.

İzmirli çimento firmalarının 2016 yılı ile birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu. Yüzde 35'lik zam, özellikle İzmir'deki inşaat sektörünün lokomotifi konumundaki Torbalı'da büyük tepki topladı. Zamla birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metre küp beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dahil olmak üzere 123 TL'den 157 TL'ye çıktı. Bu zamlarla birlikte, Türkiye'nin en pahalı betonu İzmir'de satılmaya başlandı. Türkiye ortalamasına göre betonun 60 TL daha pahalı olduğu İzmir'de, arttırılan hazır beton fiyatı, sektöre vurulan en büyük darbe oldu. Yapılan fahiş zam nedeniyle Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun öncülüğünde biraraya gelen 200 müteahhit beton dökmeme kararı aldı. 

15- 30 Ocak tarihleri arasında betonun dökülmediği Torbalı'ya İzmir'in dört bir yanındaki müteahhitlerden de destek geldi. Destek çığ gibi büyürken, beton firmaları yaşananlar karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Bazı beton firmaları, fiyatları geri çekti. Zamla birlikte fiyatı 157'TL'ye çıkarılan hazır beton fiyatı tepkiler üzerine 140 TL'ye indirildi. Taahhüdü olan firmalar hazır betonu 123 TL'den almaya devam edecek. 

Rekabet Kurumu da Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki 6 çimento şirketine, anlaşarak fiyatları yükselttikleri gerekçesiyle idari para cezası kesti. Buna göre, As Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş., Batısöke Söke Çimento Sanayi T.A.Ş., Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası Türk A.Ş., Denizli Çimento Sanayii Ticaret A.Ş. ve Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.“ye 4.5 milyon ila 15 milyon 512 bin lira arasında değişen idari para cezaları verildi. Rekabet Kurumu şirketlere toplamda 70 milyon 913 bin lira ceza kesildi.

'SONUCU TAM OLARAK GÖRMELİYİZ'

İki hafta önce yaptıkları toplantıda alınan eylem kararının uygulamaya konulduğunu bunun da sonuç vermeye başladığını ifade eden Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, beton dökmeme eyleminin fiyatların normale dönünceye kadar devam edeceğini söyledi. Müteahhitler arasında birlik sağlamaları ile beton firmalarını dize getirdiklerini dile getiren Olgun "Seçimin ardından hareketlenmeye başlayan piyasa ne yazık ki bu zamlarda yeniden durma noktasına geldi. İnşaat sektörü lokomotif durumunda ve buradan çok sayıda aile ekmek yiyor. Zammın geri çekilmesi için Torbalı'da bir eylem kararı aldık. Beton dökmeme eylemimiz 6 gününde ve olumlu sonuçlar almaya başladık. Bazı firmalar fiyatlarını geri çekmeye başladı. Fiyatların geri çekilmesi bizi sevindirdi. Ancak sonucu tam olarak görünceye kadar eyleme devam edeceğiz. Ay sonuna kadar gelişmeleri takip edeceğiz" dedi.

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.