Mustafa Sungur Ağabey Panelinden Notlar

Anadolu Ağabeyleri Panelleri -III

Karabük –Safranbolu-Eflani civarının faaliyeti sayılan, Anadolu Ağabeyleri Panelleri yepyeni bir kaynaşma iklimi meydana getirdi.

Yeni olduğu kadar özgün ve farklı bir kurgu.

Bilindiği gibi konferans, panel gibi sosyal faaliyetler gönüllü sivil toplum kuruluşlar veya tek program için teşekkül eden tertip komiteleri tarafından düzenlenirdi.

Şimdi ise yerel yönetimler, üniversiteler, mülki idarelerin programların gerçekleşmesinde resmen ve fiilen sorumluluk üstlenmesi tarihi dönüm noktasıdır.

Emirdağ’da ilki gerçekleşen panellerin ikincisi Ermenek’te üçüncüsü ise geçtiğimiz hafta sonu Karabük’te yapıldı.

Risale Akademi’nin önerisi; Karabük’ün Eflani İlçesi’nin Çalışlar köyünde dünyaya gelmiş, dünyanın en ücra köşelerinde Risale-i Nur ile iman ve Kur’an hizmetini götürmek hayatının en birinci vazifesi bilen Mustafa Sungur’a vefa göstermesi her türlü takdire şayandır.

Tek Parti döneminin en dehşetli ceberut dönemi olan 1940’lı yıllarda 1945 yılında Mustafa Sungur Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsünden mezun olur. Muhtar olan babasının girişimi ile köyüne 16 yaşında öğretmen olarak atanır.

Köy Enstitüleri büyük bir toplum mühendisliği projesidir. Yetişen öğretmen köylüyü köyde başarılı tarım yapsın, üretsin, şehre inmesin yönetime karışmasın istenir.  Çocukları da dinden uzaklaştırsın biçimlendirmesi ile yetiştirilir. Mustafa Sungur çocukluktan aldığı temel dini bilgilerle donanımlı olmasına rağmen enstitüden aldığı eğitimin de etkisi ile bazı söz ve davranışlarında özden sapmalar dikkat çeker. Başarılı bir öğretmendir. Ama namaz konusunda eleştirel sözleri annesi Cemile hanımı üzer. “Ben bu çocuğa helal süt emzirdim ama niye böyle oldu?” diye kendi kendini sorgulayarak üzüntüsünü dile getirir. Bu sıralarda Eflani ve köylerinde fahri vaizlik yapan emekli öğretmen Ahmet Fuat hoca ile bir mevlid programı sonunda fikri sapmalarının farkına varır. Ahmet Fuat hoca o dönem Kastamonu’da Üstad Bediüzzaman Said Nursi’yi ziyaret etmiş vaazlarında Risale-i Nurdan dersler yapan nur talebesidir.

Köy Enstitüsünde kaptığı virüsten kurtulma süreci başlamıştır. Sonra bir vesile Safranbolu’ya yolu düşer. Berber Hıfzı Bayram’ın(Hüsnü Bayram ağabeyin babası) dükkanında Ayetül Kübra risalesinden okunan ders sonunda Mustafa Sungur kaptığı felsefi virüslerden kurtulmuş, -formatlama kelimesi karşılıyor mu bilmem ama- tam bir değişim ve dönüşüm gerçekleşmiştir. Fenafinnur olma süreci başlamıştır.

Güç adına her araç ve argümana sahip devlet projesinin kurguladığı öğretmen profili Risale-i nur eksenli bir yapıya dönüşmüştür.

Mustafa Sungur ağabey Emirdağ’a gider Bediüzzaman’ı görmek için. O önem Afyon hapsi dönemidir. Cezaevinden mahkemeye giderken Bediüzzaman’a yakın olup hapse girmek için adeta sürtünür. Israrlı teşebbüslerden sonra o da gerçekleşir.

Üstad Bediüzzaman’ın iman ve Kur’an hizmetinin ileriye yönelik hizmet tarzını şeklinin uygulayıcı vezirlerinden birinci Zübeyir Gündüzalp ikincisi Mustafa Sungur olur.

Karabük paneli günü tevafuk Mustafa Sungur ağabeyin 84. yaş günüdür. On sekiz yaşı itibarıyla intisap ettiği Risale-i Nur hareketinde Dünya’nın dört bir köşesinde ve Türkiye içinde hiçbir belde yoktur ki, defalarca ziyaret etmemiş olsun.

Ziyaret ettiği her bölge der ki, “Sungur ağabey buralara ayrıca ehemmiyet veriyor” derlermiş.

Binlerce insanın kendisinin yaşadığı büyük değişime, hayırlı değişime, ebedi hayatların kurtulmasına vesile olan Üstad Bediüzzaman’ın evlad-ı mânevisi, “Hayatım hayatınla devam edecek”, “Ben göremeyeceğim ama sen nurun bayramlarını göreceksin” dediği saff-ı evvel Sungur Ağabeyi andık. O an için hastanede yoğun bakımdaydı. Oğlu Muhammed Sungur’la Abdurrahman Iraz canlı telefon bağlantısı kurarak sağlığı konusunda bilgi paylaşımı sağladı.

Program akışını haberde okuduk. Açılış konuşmalarında Risale Akademi adına kurucusu Dr. İsmail Benek konuştu. Yerel yönetimlerin bu tür programlar asli görevleri olduğunu söyledi. İleriye yönelik faaliyetlerden önce gerçekleşenlerden bahsetti.

Prof. Dr. Gürbüz Aksoy beş yüze yakın akademik kadro ile bu tür platformlara bilimsel çalışma olarak destek verdiklerini ve devam edeceklerini söyledi.

Panel Yöneticisi Prof.Dr. Mehmet İpçioğlu hem paneli yönetti hem de aralarda özgün değerlendirmelerde bulundu.

Nurun kahramanları seri hayat ve hatıralar serisinin yazarı İhsan Atasoy ilk konuşmayı yaptı. Sungur ağabeyin zahire yansıyan hallerini yanlış yorumlayanları uyardı. İhlas sırrına çok önem verdiğini, has talebeleri yerinde ve zamanında sözleriyle uyararak ihlas yönüyle formatlamıştır dedi. Yaşadığı bazı hatıraları nakletti. Nur’un kahramanları serisi on bir kitap oldu. Mustafa Sungur ağabey için yazdığı kitabı panel sonu imzaladı hiç kalmadı. Şener Toksöz ağabey de hem program hazırlıklarında hem de kitap sergisiyle önemli hizmete vesile oldular.

Dr. Ali İhsan Erdemir Azerbaycan ve Rusya da Risale-i Nur hizmetlerinde Sungur ağabey ile ilgili hatıralarının yer aldığı uzunca bir konuşma yaptı.

İbrahim Kaygusuz, Sungur ağabeyin kardeşlerinin de huzurda bulunduğu bir ortamda konuşma yapmanın edebe aykırı olduğunu beyan ederek Sungur ağabeyin vesile olduğu büyük çaplı değişime dikkat çekti.

Program başında Mehmet Evren’in Kur’an okumasıyla açılışının hemen ardından Risale Akademi tarafından hazırlanan üç kısa video gösterimi yapıldı. Sungur ağabey için hazırlanan video gösterilirken duygu yoğunluğu anlar yaşandı.

Panel programının hazırlık çalışmalarında Karabük Belediye Başkanı Sayın Rafet Vergili Özel Kalem Müdürü İrfan Kartal’a ne gerekiyorsa yapalım talimatı verdiklerini biliyoruz. Kendisi yurt dışında olduğu için açış konuşmasında başkan adına Sayın İrfan Kartal gayet mütevazi hoş geldiniz konuşmaları nezaket örneği bir incelik yansıtıyordu. Salon tahsisi, tanıtım materyallerinin basımı, dağıtımı ve davetiyelerin dağıtımı konusunda canla başla gayretleri için tebrik ediyoruz teşekkür ediyoruz. Makamı temsilen Başkan Yardımcısı Fatma Danışman hanımefendi bulundular

Memleketimiz olması, Üstadımızın “Fabrikalar şehri” dediği Karabük, ikinci Isparta Safranbolu Eflani ve civarı nur talebelerinin sembol isimleri ile hemşehri olmamız şerefi yanında program takdimi şerefi de ayrıca bir lütuf olarak yeter elhamdülillah.

Gelecek hafta Gaziantep Islahiye’de de Zübeyir Gündüzalp ağabey anılacak. Bir sonraki hafta Van’da Medresetüzzehra sempozyumu yapılacak. Anonslar başladı biliyorsunuz. Daha nice programlarda buluşmak üzere…

(Fotoğraflar için TIKLAYINIZ)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum