Müslümanlar, İngiliz medyasına doğru İslam listesi hazırladı

Müslümanlar, İngiliz medyasına doğru İslam listesi hazırladı

İngiltere'deki en büyük Müslüman sivil toplum platformu Britanya Müslüman Konseyi İngiliz medyasının Müslümanlar ve İslam'la ilgili haberlerinde "İslamofobik ifadeler" kullanmasını eleştirerek medyanın "sorumlu habercilik" yapması çağrısında bulundu

İngiltere'deki en büyük Müslüman sivil toplum platformu Britanya Müslüman Konseyi'nin (MCB) ilk kadın başkanı Zara Muhammed ile MCB Basın Sözcüsü ve Medya İzleme Merkezi kurucusu Miqdaad Versi, Konsey'in hazırladığı "İngiliz Medyasının Müslümanlar ve İslam'la İlgili Yayını (2018-2020)" başlıklı rapora ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Versi, İngiltere'de farklı medya kuruluşlarının Müslümanlar ve İslam'la ilgili haberlerinin incelendiği rapor hakkında, "MCB Medya İzleme Merkezi, Müslümanlar ve İslam'a ilişkin 48 bin makale ve 5 binden fazla TV haberi bandının analiz edildiği, çığır açan bir rapor yayımladı ve bu ülkede özellikle medyada İslamofobi'nin boyutunu gösteren bir dizi kanıt buldu." dedi.

Miqdaad Versi, raporun, İslamofobi'nin kapsamını, Müslümanlara atılan iftiralara ilişkin davaları, BBC'den farklı gazete ve tabloidlere kadar çeşitli haber kanallarında Müslümanlar hakkında olumsuz klişelere nasıl yer verildiğini incelediğini bildirdi.

Söz konusu raporla, İngiltere'de medyanın İslam'ı ve Müslümanları nasıl yansıttığını anlatmak istediklerini dile getiren Versi, MCB Medya İzleme Merkezinin amacının, sorumlu habercilik yapmaya çalışmak olduğunu söyledi.

Versi, "(Bu çalışmayla) Gerçekten durumun çok kötü olduğunu gördük. Örneğin, bireylerin, çetelerin iş bitiricisi olduğu, aşırılık yanlısı olarak adlandırıldığı ve hayır kurumlarının terörle bağlantılı olarak nitelendirildiğini gördük. Elimizdeki tüm makalelerin yüzde 60'ı Müslümanlarla ilgili olumsuzdu ve bu yüzde, kullandığımız metodoloji nedeniyle eksik bir tahmin." dedi.

Müslümanlarla ilgili olumsuz haber yayımlamada, sağ eğilimli gazetelerin, sol eğilimli gazetelerden çok daha kötü olduğuna işaret eden Versi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin, özellikle The Spectator dergisi, söz konusu Müslümanlar olduğunda oldukça korkunçtu, çok düşmanca olduğunu gördük. Düşmanca olan listenin başındaydı. Müslümanlara karşı oldukça ön yargılıydı ve yazılarında Müslümanları en fazla yanlış anlatan dergilerden biriydi. Artık kimse kanıtın olmadığını söyleyemez. Kanıt var. Bu rapor bunu gösteriyor. Hem niteliksel olarak örneklerle hem de niceliksel olarak İslamofobi'nin ölçeğini gösteriyor ve vaka bazında ortaya koyarak üzerinde durduğumuz noktayı işaret ediyor."

"Daha rapor yayımlanmadan bazı haber kuruluşları saldırıya geçti"

Miqdaad Versi, henüz rapor yayımlanmadan kendilerine yönelik birtakım saldırıların olduğuna işaret ederek "Daha rapor çıkmadan haber kuruluşlarından bazıları bize saldırmaya çalıştı ve daha sonra kişisel olarak bana saldırdılar. Bize önceden saldırabilirlerse bu yaptığımız şeyi baltalayabilecekleri yönünde bir düşünceye sahipler." diye konuştu.

Konseyin medyayla çok yapıcı şekilde çalıştığını söyleyen Versi, "Biz sadece kenardan bağırmak isteyen biri değiliz. İşleri daha iyi hale getirmek için yapıcı şekilde dahil olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu nedenle Mail on Sunday, Daily Mail, The Sun'ın Yazı İşleri Müdürü ve The Express'in editörü ile görüştüklerini belirten Versi, "Örneğin, The Mirror'ın editörü Allison Phillips, İslamofobi ile ilgili meseleler söz konusu olduğunda, raporun kendisinin çalışma şeklini nasıl değiştireceğinden bahsetti." dedi.

"Sorumlu habercilik yapın"

Versi, medya kuruluşlarının Müslümanlar ve İslam'la ilgili haberler yayımlarken birtakım hususlara hassasiyet göstermesi gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"(Medya kuruluşlarına) Tabii ki önerilerimiz oldukça uzun. Elimizde uzun bir öneri listesi var. En önemli olanları, Müslümanların gazetede temsil edilmesinin çok değerli olduğunu fark etmeye çalışmak çünkü Müslümanlarla ilgili herhangi bir alanda Müslümanların olması, işlerin daha iyi yapılmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. İstenilen şey, sorumlu habercilik yapmak, İslam ve Müslümanlar söz konusu olduğunda doğru olduğu düşünülmeyen bir durumda iki kez kontrol etmek. Terörizm hakkında haber yaptığınızda, birisinin Müslüman olduğunu otomatik olarak addetmediğinizden emin olun. Müslümanlık, eylemin itici gücü olmadığında, bu eylemi yapan kişilerin Müslümanlığını ön plana çıkarmaya devam etmeyin."

Versi, medyanın kullandığı terminoloji ve dilin de önemine işaret ederek "Haberleştirdiğiniz şeyin etkisinden ve sonuçlarından siz sorumluysanız, belki daha iyi yansıtmaya ve bu sorunları nasıl daha iyi haberleştireceğinizi düşünmeye başlayacaksınız. İnsanları sansürlemekten bahsetmiyoruz. Konuşma özgürlüklerini engellemeyeceğiz. Her zaman dediğimiz şey, sorumlu olun. Tek istediğimiz bu." dedi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.