Müslümanlar camilerin ibadete açılması için gün sayıyor

Müslümanlar camilerin ibadete açılması için gün sayıyor

Covid-19 tedbirleri kapsamında ilk etapta kapatılan yerler arasında bulunan camilerin 12 Haziran’da ibadete açılacak olması Müslümanları sevindirdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle Türkiye’de de hayata geçirilen tedbirler kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı, 16 Mart’tan itibaren camilerde toplu ibadet ile faaliyetlere ara vermişti.

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan ayını Covid-19 yasakları gölgesinde ihya etmeye çalışan Müslümanlar, bu Ramazan ayında teravih, cuma ve vakit namazları ile mukabeleleri camilerde yapamadı.

Camilerde toplu ibadetlere ara verildiğinden dolayı normal günlerde vakit namazlarını tek başına kılan vatandaşlar, cuma günleri ise camiler tamamen kapalı olduğundan dolayı kimi vatandaşlar namazını cami önündeki avlu kısmında kimi vatandaşlarda ev veya işyerlerinde eda ediyor.

Ramazan ayında oluşan manevi atmosferin en yüksek yaşandığı mekanlar arasında yer alan camilerde toplu halde ibadet yapamayan halk, Ramazan Bayramı’nda camilerin açık kalmasını ve namazı da tüm tedbirler alınarak camilerde kılmak istiyor.

Hayatın kontrollü de olsa normale dönüşü için birçok alanda adımların atıldığı Türkiye’de halk, her ne kadar tedbirler alınarak camilerin bir an önce ibadete açılmasını istese de Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, normalleşe sürecine göre camilerin 12 Haziran’da ibadete açılmasının planlandığını ifade etti.

Camilerin 12 Haziran’da açılacağı kararını değerlendiren Gaziantep’teki vatandaşlar, alınan bu kararın kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, camilerin Ramazan Bayramı namazı için açılmasını talep etti.

Ramazan Bayramı’ndan sonra camilerin tedbirler alınarak ibadete açılmasını istediklerini dile getiren vatandaşlar, cemaatle birlikte camilerde ibadet yapmayı özlediklerini ve camilerin aylarca cemaatsiz kalmasına üzüldüklerini söylediler.

“İnşallah camiler 12 Haziran tarihinden önce açılır”

Camilerin açılacağı günü dört gözle beklediklerini belirten Fadıl Abbas, “İnşallah camiler 12 Haziran tarihinden daha önce açılır. İnşallah Rabbim tüm Müslümanların üzerindeki bu salgın hastalığı kaldırır. Allah (Celle Celaluhu)  bütün Müslümanlara yardım etsin. İnşallah bir gün evvel önce herkes sağlığına kavuşur. Yine eski günlerimize döneriz, ibadetlerimizi camilerde yaparız. Ramazan ayını camilerimizde ihya edememenin hüznünü yaşıyoruz. Namazları camide cemaatle kılmak ile evde tek başımıza kılmak arasında çok fark var. Tabi ki namazları camide cemaatle bütün Müslüman kardeşlerimize birlikte eda etmek daha farklı oluyor. Ramazan'da bu hastalık bitseydi, Kadir Gecesini ve bayram namazını bütün kardeşlerimize birlikte camide kılabilseydik, o zaman daha güzel olurdu.” dedi.

“Camiler açılsın, cuma ve vakit namazlarını camide kılalım”

Ramazan Bayramı'nı camide kılmak istediğini belirten Ziya Tekin de, “Camiler açılsın, cuma ve vakit namazlarını camide kılalım. Ama maalesef elde olmayan nedenlerden dolayı ne yazık ki namazlarımızı camilerde kılamıyoruz. Bu hastalık nedeniyle camilerimiz kapandı. 12 Haziran'da camilerin açılacağı söyleniyor. Bu haberi duyar duymaz sevindik. Camiler Allah'ın evidir, neticede açık kalması lazım. Bu Ramazan ayında ibadetlerimizi camilerde yapamadık, evlerde yaptık. Zaten sokağa da çıkamıyoruz. Temennimiz bir an önce camilerimizin açılmasıdır. Bu hastalığın da ülkemizden ve tüm dünyada gitmesidir.” ifadelerini kullandı.

“Artık camilerin açılmasını istiyoruz”

Camide cemaatle namaz kılmayı özlediğini belirten Köksal Özdoğan da, “Camilerimiz bir an önce açılsa İslam âlemi için çok iyi olur. En azından sosyal mesafe korunarak namaz kılınsa iyi olur. Artık camilerin açılmasını istiyoruz. Maalesef bu Ramazan camide teravih namazını kılamadık. Zaten vakit namazlarını da evde kılıyoruz. Camilerin bu Ramazan, bu şekilde boş kalmasına üzüldük. Sonuçta cami ibadet ettiğimiz mekandır. Sadece Türkiye’de değil, Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ve dünya genelindeki camilerimiz bu Ramazan boş kaldı. Bu hastalık bitse, camilerimiz tekrar açılsa ve bizde ibadetlerimizi yapsak iyi olur. İbadette şifanın bir parçasıdır.” şeklinde konuştu.

“Ramazan'da camide ibadet yapmayı çok özledik”

Camilerde en çok cuma namazını kılmayı özlediğini belirten Hüseyin Akbulut ise “İnşallah Rabbim tekrar cuma namazlarını camide kılmayı bize nasip etsin. Bir an önce camilerin açılmasını temenni ediyorum. Camiler artık açılsın, inşallah ibadetlerimize başlayalım. Salgın bir hastalık var ve kimsenin elinde bir şey yoktur. Gönül isterdi ki camilerimiz kapanmasın. Tabi bu karar devletin tedbir amaçlı aldığı bir karardı, saygı duymamız lazımdı. İnşallah bayramdan sonra camilerimiz açılır, yine camilerde ibadetlerimizi yapalım. Ramazan'da camide ibadet yapmayı çok özledik. Rabbim bir daha bize asla bugünleri göstermesin. Aslında bu hastalık Rabbimizin bize büyük bir nasihatidir. Ama yine de içinde bulunduğumuz bu durumun farkında değiliz. Rabbimize bu kadar hastalık musallat ediyor ama yine de üzerimize düşeni yapmıyoruz.” diye konuştu.

“Camilerin cemaatsiz kalmasına üzüldük”

Camilerin açılacak olmasına çok sevindiğini belirten İsmail Başar da, “Ama kesinlikle sosyal mesafeyi göz ardı etmemeliyiz. Önlemlerimizi alıp ibadetimizi güzel bir şekilde yapmalıyız. Bu karar sevindirici ve hayırlı olmasını diliyorum. Camilerin cemaatsiz kalmasına üzüldük ama elimizden gelen bir şey yok. Neticede küresel boyutta olan bir salgınla karşı karşıya kaldık. Allah herkesin yardımcısı olsun. Camide ibadet yapmayı özledik. Her sene teravih namazlarımızı camide eda ederdik. Teravih namazı Ramazan ayında eda ettiğimiz bir ibadettir. Bu Ramazan, teravih namazını camide kılmayı özledik.” dedi.

Mehmet Tektaş ise, “Geç bile kalındı. Eğer AVM’ler, berber ve kuaförler açılıyorsa, camilerinde artık ibadete açılması lazım.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.