Müslümanlar Ayasofya için 'emek' sarfetmedi

Müslümanlar Ayasofya için 'emek' sarfetmedi

Emek, için gösterilen hassasiyeti Ayasofya için gösterseydik çoktan camiye çevrilmişti

Fahrettin Dede'nin haberi:

Son günlerde yıkılmaması için özel bir yaygara kopartılmasının ardından Emek Sineması için Kültür Bakanlığı ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı gibi bir çok resmi kurum, emek Sineması’nın yıkılmayacağını açıklarken, dikkat çekici bir açıklama tarihçi-yazar Ekrem Şama’dan geldi.

Bazı kesimlerin Emek Sineması için verdiği mücadeleyi, Müslümanların Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi için vermediğini söyleyen Şama, “Emek sinemasının yıkılmamasını savunanların çoğu Ayasofya’nın yeniden kiliseye çevrilmesi gerektiğini savunmaktadır. Minarelerinin de yıkılıp kiliseye dönüştürülmesi gerektiği düşüncesindeler. Biz aynı hassasiyeti göstermedik. Emek, için gösterilen hassasiyeti biz Ayasofya için gösterseydik çoktan camiye çevrilmişti” dedi.

“İMZALAR BİLE ŞAİBELİ”

“Ayasofya, biz Müslümanların özel derdidir. Yüzyıllar boyu, minarelerinden ezan okunan Ayasofya’nın nasıl müzeye dönüştürüldüğü bile şaibelidir” diyen Ekrem Şama,
“Maalesef bu konuda da vahim hatalar yapıldı. Ayasofya, kilise rengine boyandı mesela... Ama bunların hiçbiri Müslüman kesimde gerekli yankıyı bulmadı. Fatih’in emaneti olan Ayasofya’nın vakfiyesinde onun cami hüviyetini değiştirenler için beddua okunmaktadır. Biz onu fetih hediyesi olarak kabul ediyorsak Ayasofya’ya sahip çıkmalıyız. Bu da asli şekli olan camiye yeniden dönüştürülmesiyle mümkündür” diye konuştu.

“HÜKÜMET CESUR  BİR ADIM ATMALI”

Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesinde hem halka hem de hükümete ayrı ayrı sorumluluklar düştüğünü kaydeden tarihçi-yazar Şama şunları kaydetti: “Hükümet üzerine düşen görevi yapıp Ayasofya Kararnamesi’nin sahte olduğunu ve yok hükmünde olduğunu açıklamalıdır. Hükümet bu adımı atmalıdır. Ayasofya Kararnamesi’ndeki imzalar bile şaibelidir. Millet de hükümetin atacağı bu adımın arkasında olmalıdır. Ayasofya’nın minarelerinden yeniden ezanlar okunmalı, insanlar içinde saf tutmalıdır.”

Yeni Akit