Müslüman karşıtı PVV lideri Wilders, yargılanacak

Müslüman karşıtı PVV lideri Wilders, yargılanacak

Hollanda'da Müslüman karşıtı tutumuyla tanınan PVV lideri Geert Wilders, Faslılar için kullandığı ifadelerden dolayı yargı karşısına çıkacak.

Hollanda'da Müslüman karşıtı tutumuyla tanınan aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders'in, bu ülkede yaşayan Faslılara yönelik kullandığı ifadelerden dolayı yargılanacağı davanın ilk duruşması, 18 Mart 2016'da yapılacak.

Lahey Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, davanın görülmesine, güvenlik gerekçesiyle Badhoevedorp'taki adalet yerleşkesinde başlanacak.

Lahey Savcılığı, geçen sene aleyhinde çok sayıda şikayet başvurusu yapılan Wilders'in, "Bir gruba karşı ırk temelinde ayrımcılık yapma, hakarette bulunma ve nefreti körükleme" suçlamasıyla yargılanmasına karar vermişti.

PVV liderine karşı yargı süreci, 19 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen yerel seçimler sırasında yaptığı açıklamalardan sonra başlamıştı.

Wilders, seçim sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda parti üyelerine, "Bu şehirde ve Hollanda'da çok mu, az mı Faslı istiyorsunuz?" sorusunu sormuş, ardından aldığı "az, az" cevabı üzerine, "Gereğini yaparız" açıklamasında bulunmuştu.

Toplumda büyük tepkiye yol açan bu sözlerden sonra aralarında Faslı sivil toplum örgütleri ve Hollandalı bazı belediyelerle kurumların da olduğu geniş bir kesim, Wilders aleyhine savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu yapanların sayısının 6 binden fazla olduğu belirtiliyor.

Lahey Savcılığı bunun üzerine geçen sene ekim ayında, Wilders'in şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınmasına karar vermişti. Aşırı sağcı politikacı ifadesinde sözlerinin arkasında durduğunu açıklamıştı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.