Müslüman Kardeşler’i bilir misiniz siz?

 
Ömür boyu Başkan Hüsnü Mübarek, yeni bir hükümet kurdu, askeri kent sokaklarına saldı, El Cezire yayınlarına da yasak getirdi.

Mübarek’in yeni başbakanı Ömer Süleyman,1993 yılından bu yana istihbaratın başındaki adam. Süleyman, George Bush döneminde, CIA’in terör zanlılarını, dünyanın dört bir köşesinden toparlayıp “sorgulansın” diye Mısır’a yollayarak falakasına teslim ettiği adam. Bush ve adamları, Süleyman için “Mübarek sonrası Mısır’ı yönetecek adamımız” diye söz ederdi.

Bu arada, Muhalefetin önderi Nobel ödüllü, Uluslararası Atom Enerji Ajansı eski başkanı, Muhammed el Baradey, Müslüman Kardeşler’in de desteğini aldı arkasına.

Müslüman Kardeşler, Batılıların dudağını uçuklatan bir kuruluş. Batılı uzmanlara (!) göre örgüt, Mısır’ı İran ya da Afganistan’a dönüştürecek eğer iktidara gelirse.

Bu varsayımlar tümüyle saçma, tümüyle yanlış.

Müslüman Kardeşler 1928 yılında, Hasan el-Benna’nın kurduğu bir örgüt. “Çağdaş bir İslam toplumu kurulabilmesi için Kur’an ve Sünnet’in kılavuzluğunda yol alan, siyasi, kültürel ve ekonomik çalışmalar yapan bir kuruluş” olarak tanımlanıyor uzmanlarca.

İlk kurulduğu yıllarda şiddete başvurduğu doğrudur. Aslına bakarsanız, ABD, Müslüman Kardeşler’in şiddete yatkın olmalarından epeyce yararlanmış, ABD çıkarlarını tehdit eden, Mısır’da Nasır, İran’da da Musaddık’a karşı kullanmıştır. (Bknz. Şeytan’ın Oyunu (Devil’s Game) Robert Dreyfuss) Hatta el-Benna’nın damadı Said Ramazan, aylarca ABD’de kalarak CIA tarafından eğitilmiştir de.

Ne var ki, bugün, Müslüman Kardeşler, şiddeti tümüyle reddederek, iktidara seçim yoluyla gelmeyi savunuyor. Usame bin Ladin ve Ayman Zavahiri gibi El Kaide önderleri, Müslüman Kardeşler’i her fırsatta yerden yere vurarak, demokrasiyi benimsemiş olmalarını çok ağır bir dille eleştiriyor. İskenderiye’deki kilise bombalanması ve 23 kişinin ölümüne karşı çıkan, yüz binleri sokağa dökerek bu cinayeti protesto edenler Müslüman Kardeşler’di.

Mübarek sonrası Mısır’da Müslüman Kardeşler’e çok önemli bir görev düşüyor. Özgür, demokratik seçimlere ülkeyi taşıyacak bir hükümetin kurulabilmesi bu örgütün desteği olmaksızın sağlanamaz. Obama’nın Müslüman Kardeşler’e vereceği destek, Mısır’da demokrasinin sağlam temeller üzerine kurulmasını sağlayacaktır.

Star

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.