Müslüman biri milliyetçi olabilir mi?

Müslüman biri milliyetçi olabilir mi?

Taraf yazarı Ahmet Altan, Müslümanlık ile milliyetçiliğin birbiri ile bağdaşmadığını söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Taraf yazarı Ahmet Altan, Müslümanlık ile milliyetçiliğin birbiri ile bağdaşmadığını söyledi.

"Müslüman biri milliyetçi olabilir mi?" sorusunu soran Altan, dinin dünyevi bir çıkara dayanmadığını, milliyetçiliğin ise “bir grup” insanın diğer insanlardan üstün olduğuna, o “grubun” çıkarının dünyadaki bütün diğer insanların çıkarından daha önemli olduğuna inandığını belirtti.

Milliyetçiliğin insanları böldüğünü dinin bölmediğine dikkat çeken Altan, "Eğer bir tanrıya inanıyorsanız, yeryüzündeki bütün insanları yaratan o “kudretin” bazı insanları diğerlerinden daha üstün yarattığına inanmak, o “yaratıcının” hakkaniyetini, adaletini, şefkatini, “rahmetini” daha baştan yaralamak anlamına gelmez mi? Milliyetçilik, insanları “böler”, gruplara ayırır, kendi grubunu, ırkını, soyunu yüceltir. Din ise insanları bölmez. Irklarına göre gruplamaz" dedi.

Irkın bir tercih olmadığını “Yaradan” tarafından insanlarına doğuştan bağışlandığını vurgulayan Altan, Müslümanlıkla milliyetçiliğin bağdaşamayacağını düşündüğünü açıkladı.

Altan, yazısını milliyetçilik ile müslümanlık arasındaki ilişkiyi bilenlerin anlatmasını isteyerek bitirdi:

"Kabul edeyim ki bunlar benim çok da iyi bildiğim konular değil. Din hakkında yanlış şeyler söylemiş olabilirim. O zaman, bu işi daha iyi bilenler “Müslümanlıkla milliyetçilik” arasındaki ilişkiyi anlatsınlar. Anlatsınlar ki Müslümanlıkla milliyetçilik birarada olur mu yoksa birileri bizi kandırıyor mu net bir şekilde öğrenip anlayalım."

Ahmet Altan'ın "Müslümanlık ve milliyetçilik" yazısı için TIKLAYINIZ