Müslüman Bilginler ve Buluşları sergisi açıldı

Müslüman Bilginler ve Buluşları sergisi açıldı

Diyarbakır Dicle Üniversitesinde Müslüman Bilginler ve Buluşları temalı sergi açıldı.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Bilge Gençlik Kulübü tarafından düzenlenen sergide Müslüman bilginler ve buluşları tanıtıldı.

Bilge Gençlik Kulübü adına yapılan çalışmaya ilişkin bilgi veren Yahya Özoruç, Müslüman gençlerle ilgili bir farkındalık oluşturma ve bu bilginler ışığında yarınlarını inşa etme adına umut oluşturmak amacıyla sergiyi düzenlediklerini söyledi.

Özoruç, “Müslüman bilginlerin insanların müşterek mirası olan bilimler tarihinde azımsanmayacak katkıları olduğunu görmekteyiz. Özellikle 8 ve 16’ıncı yüzyıllar arasında Avrupa’nın karanlık çağ diye adlandırdığı devirde Müslüman bilginler icat, buluş ve keşifleriyle bilim dünyasını renklendirdiler. Ama maalesef yapılan bu başarılı çalışmalar ya unutuldu ya unutturuldu yada başkaları yapmış gibi gösterildi. Biz de bunu kendimize bir görev kabul ederek kısa bilgiler eşliğinde fotoğraflarımızı seçtik.” ifadelerini kullandı.

Etkinliği 3 gün süreceğini aktaran Özoruç, “Bugün ilahiyat fakültesinde sergimizi düzenledik. Yarın tıp fakültesi, çarşamba günü de mühendislik fakültesinde yapmak suretiyle etkinliğimizi sonlandıracağız.” dedi.

“Çoğu İslam bilgininin adını da bilmiyordum, burada öğrendim”

Açılan sergideki yazıları gururla okuduğunun altını çizen Ömer Cengiz, “Gözüm Müslüman bir bilgine takıldı ve o esnada okuyasım geldi, hepsini okudum. Açılan sergideki yazıları bir yandan gururla okudum, diğer yandan ise utandım. Utancımın sebebi, zaman gereği biz İslam’ın gençleri bu kadar İslam bilginlerini kendimize şiar edinmemiz gerekir iken, onları unutmuşuz. Çoğu İslam bilgininin adını da bilmiyordum, burada öğrendim. Yine utanç verici tarafı, onlar gibi İslam’ı sahiplenmememizdir.” dedi.

 “Müslüman gençler bilginlerimize sahip çıkmalı”

Şu ana kadar kendilerine bilginlerin batılı olduğu fikrinin aşılandığına dikkat çeken Süleyman Demir ise, “Bizler bu güne kadar hep tarih kitaplarımızda ve bilginlerin, filozofların batılı olduğunu biliyorduk. Hâlbuki araştırdığımızda Müslüman bilginlerin batılı filozoflardan daha önce yaşadıklarını ve tespitlerini öğreniyoruz. Bu şekilde İslam’ı bir alanda kısıtlanmış göstererek batıyı öne çıkardılar.” ifadelerini kullandı.

Ersin Yergüz, Bilge Gençlik Kulübü’nün yapmış olduğu çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.