Müslüman Başkanı hazmedemedi

Müslüman Başkanı hazmedemedi

Londranın ilk Müslüman belediye başkanı olan Sadık Khan şimdiden ırkççı protestolarla muhattap olmaya başladı.

Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı Pakistan asıllı Sadiq Khan zafer konuşması için kürsüye çıktığı sırada herkesi şoke eden bir olay yaşandı.

Dünyadan tepki çeken harekette aşırı sağcı önce Britanya Partisinin belediye başkanı adayı Paul Golding, Sadiq Khan kürsüye geçerken Müslüman rakibine karşı aldığı yenilgiyi protesto etmek için sırtını döndü.

 

O adi bir adam

Golding Khan'ın konuşması boyunca pencereden dışarı baktı. Aşırı sağcı lider ırkçılıkla suçlansa da yaptığı açıklamada, "Irkçılık mı? Ben o Asyalı diye sırtımı dönmedim. Sırtımı döndüm çünkü o adi bir adam" ifadesini kullandı.

Türk kökenli Johnson gitti, Müslüman Khan geldi
Pakistanlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak 1970 yılında Londra'da dünyaya gelen Khan, Kuzey Londra Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı.

Dönemin İngiltere Başbakanı Gordon Brown tarafından 2008 yılında Toplumlardan Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanan Khan, daha sonra Ulaşım Bakanlığı görevini yürüttü.

Mayıs ayında yapılan genel seçimden sonra gölge kabinede "Londra'dan Sorumlu Bakan" görevine getirilen Khan, belediye başkanlığına aday olmak için bu görevinden istifa etti.

Evli ve iki kız babası Khan, 2005 yılından bu yana Londra'nın güneyindeki Tooting bölgesini İngiliz Parlamentosunda temsil ediyor.
Londra Belediye Başkanlığı koltuğunda 2008 ve 2012 yıllarındaki son iki seçimi kazanan, Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey'in torununun oğlu ve ülke siyasetinin renkli isimlerinden Muhafazakar Partili Boris Johnson oturuyordu.

Sadık Khan kimdir?

 

Pakistanlı otobüs şoförü bir babanın ve terzi bir annenin oğlu olarak 1970 yılında Londra'da dünyaya gelen Sadık Khan, North London Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. Uzun yıllar boyunca insan hakları davalarında avukatlık yapan Khan, 2008 yılında İngiltere eski Başbakanı Gordon Brown'ın kurduğu hükümette Topluluklar Bakanlığı görevine getirildi. 2013 yılında İşçi Partisi'nin kurduğu gölge kabinede Londra Bakanı görevine getirilen Khan'ın başkentte yaşayan azınlıklarla iyi bir ilişki kurması seçim başarısına önemli bir katkı sağladı.

 

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.