'Müslüman Atatürk' yazısı doğru değil

'Müslüman Atatürk' yazısı doğru değil

Tunçay, en büyük Müslüman Atatürk yazısının doğru olmadığını belirterek, "Çünkü bana 'deist' gibi geliyor" dedi

Risale Haber-Haber Merkezi

Tarihçi ve siyaset bilimci Prof. Dr. Mete Tunçay, kitapların başında Atatürk'ün portresinin ve en büyük Müslüman Atatürk yazısının doğru olmadığını belirterek, "Çünkü bana 'deist' gibi geliyor" dedi.

Akşam gazetesinden Burcu Bulut'a konuşan Tunçay, soruları şöyle cevapladı:

Atatürk'ü 'aydın despot' olarak nitelendiriyorsunuz...

Mesele bu konuya eleştirel bakabilmek. Zamanında 'her söylediği hikmettir' diye kabul edilip, yüceltildi. Bu doğru değildi, bunu söylüyorum. Atatürk diktatör olabilir ama öncelikle zeki bir insandı. Ne olduğunun farkındaydı ve bundan da bir üzüntü duyuyordu. İstiyordu ki, hem toplum onun uygun gördüğü şekilde çağdaşlaşsın hem de bunu benimsesin. Diktatörlük etmesine gerek kalmasın. Bu açmazıydı.

Başbakanın da benzer eğilimlere girdiğini düşünenler var...

Başbakan Erdoğan'ın da buyurgan bir tabiatı olduğunu kabul ediyorum. Dayandığı seçmen çoğunluğuna bakıp istediğini yapabiliyor. Ama bu Mustafa Kemal'in diktatörlüğü ile aynı şey değil! Farklı bir durum söz konusu.

M. KEMAL HİÇ BİR ZAMAN HALKLA BİRLİKTE OLMADI

Nasıl bir farklılık var?

Başbakan Erdoğan'ın arkasında halk var. Mustafa Kemal halka karşı, halka rağmen, halk için mücadele ediyordu. Başbakan, halkla birlikte hareket ediyor. Mustafa Kemal ise hiçbir zaman halkla birlikte olmadı. Osmanlı orduları uzun zaman yenildi. Trablusgarp Savaşı, Balkan Harbi, 1. Dünya Savaşı... İlk defa Kurtuluş Savaşı'nda Ermenilere ve Yunanlılara karşı başarı kazanılması Mustafa Kemal'e büyük bir prestij sağladı. O da bundan yararlandı. Daha sonraki yıllarda o prestijin ne kadar aşındığını bilemiyoruz.

BANA GÖRE DEİST, HANİOĞLU'NA GÖRE ATEİST

Türkiye'de dine olan bakış açısı nasıl?

Türkiye'de din, devletin denetimi altında. Bu hiç kimseyi memnun etmeyen bir durum. Mesela İmam Hatipler'de, şimdi öyle mi bilmiyorum ama kitaplarının başında Atatürk'ün portresi ve en büyük Müslüman Atatürk yazılıydı. Bu doğru değil tabii. Çünkü bana 'deist' gibi geliyor. Diğer yandan Prof. Şükrü Hanioğlu 'ateist' olduğunu düşünüyor. Tanrıyı reddetmek yerine Atatürk'ün 'herhalde bir Yaradan var' inancı içinde olduğu kanısındayım.