Murat Bardakçı, Hilâfet Bayrağı'nın bilinmeyen sırrını açıkladı!

Murat Bardakçı, Hilâfet Bayrağı'nın bilinmeyen sırrını açıkladı!

Nüfusunun neredeyse tamamının Müslüman olduğu Türkiye’de “kelime-i tevhid”i, “sancak-ı şerîf”i, “Türk bayrağı”nı yahut “üç hilâlli bayrak”ı izah etmek aslında ayıp kaçıyor ama öyle bir bilgi kirliliği var ki, işin aslını izaha maalesef mecbur kalıyorsunuz

Tarihçi Murat Bardakçı, "Hilâfet bayrağı diye bir bayrak yoktur!" dedi.

Hilâfet ve Hilâfet bayrağı tartışmalarının gündemde yer almasını değerlendiren Bardakçı, "Şimdi bilen de, bilmeyen de, gazetecisi de, her gece o ekran senin bu ekran benim diye kanal kanal dolaşıp kanaat önderi olduğuna inanan profesyonel gevezesi de, sosyal medya cazgırı da ve hattâ şarkıcısı ile komedyeni de ekranlarda, gazetelerdeki köşelerinde, sosyal medyada ve hâsılı her yerde “hilâfet bayrağı” hakkında birşeyler söylüyor, “Hilâfet bayrağı açmak suçtur” buyuruyorlar! İki gün boyunca birkaç yerde yazıldı ama ben de söyleyeyim: Gösteride açılan yahut yürüyüşte ellerde tutulan bayrakta “Lâ ilâhe illâllah Muhammedü’r- Resulullah”, yani “Allah’tan başka ilâh yoktur, Muhammed onun resulüdür” yazılıdır, bu söz “kelime-i tevhid”dir ve alt kısmına bir kılıç ilavesi ile Suudi Arabistan’ın da bayrağıdır! Ama ekran gülleri kendilerini mutlaka bir lâf etmek zorunda hissediyorlar ya, herbiri kendi kafalarından bir hilâfet bayrağıdır uydurup duruyor..." dedi.

HALİFELERİN AKLINA GELMEDİ, BİZ UYDURDUK!

Bardakçı, HaberTürk'teki yazısında birkaç günden buyana maruz kaldığımız bu baştan aşağı yanlış malûmat bombardımanında söylenip yazılanlara burada nihayet verip “hilâfet bayrağı”nın ne olduğunu, daha doğrusu ne olmadığını anlattı.

Bardakçı yazısını şöyle sürdürdü:

* “Hilâfet bayrağı” diye bir bayrak yoktur, hiçbir zaman mevcut olmamıştır! Ekran üstadlarının, köşe yazarlarının, sosyal medya kahramanlarının ve kerametleri kendilerinden menkul allâmelerin yazıp söylediklerinin tamamı yanlıştır, hayalîdir ve uydurmadır!

* Üzerinde kelime-i tevhidin yazılı olduğu bayrak hilâfet bayrağı değildir, zira söylediğim gibi eski halifeler de, bu unvanı taşıyan Osmanlı hükümdarları da hilâfet makamını sembolize eden bir bayrak kullanmamışlardır.

* Üç hilâlli bayrak da hilâfet makamına falan ait değildir, Osmanlı zamanında genellikle orduda kullanılmış ama resmî bayrak olmamıştır; devletin bayrağı, 15. asırdan buyana bugünkü ayyıldızlı bayrağımızdır.

* Güzide basınımızın sözünü ettiği “siyah tevhid sancağı”nın da hilâfet ile alâkası yoktur. “Siyah sancak”, bugün Topkapı Sarayı’ndaki Kutsal Emanetler’in arasında bulunan, Hazreti Muhammed’e ait olan ve ismi “ukab” olan bayraktır. Bin küsur sene önce kalın yün kumaştan imal edilmiştir ama yıprandığı için Osmanlı hükümdarları aynı boyda ve aynı renkte üç adet yeni bayrak yaptırmışlar, bunların üzerine “ukab”dan kesilen ufak parçalar dikilmiş, bu bayraklara “sancak-ı şerîf” denmiştir ama hiçbiri hilâfet makamının bayrağı değildir.

* Mustafa Kemal ve İsmet Paşalar’ın masa başında çalıştıkları sırada çekilen fotoğrafta görünen atlas sancak da hilâfet sancağı değildir! Mustafa Kemal’e Millî Mücadele’nin başında hediye edilmiş, Mustafa Kemal de İzmir’in kurtuluşundan sonra eşi Lâtife Hanım’a hediye etmiş, Lâife Hanım’ın 1975’de vefatından sonra yeğenlerine geçmiş, birkaç sene önce geliri kız öğrencilere sarfedilecek bir müzayedeye konmuş ve Gaziantep Ticaret Odası tarafından satın alınarak Gaziantep’teki 25 Aralık Panaroma Müzesi’ne hediye edilmiştir!

* Bir de münevver, âlim ve her işin sırrına vâkıf basınımızda fotoğrafı yeralan, ortasında ayyıldızın, etrafında besmele ve kelime-i tevhid ile iki de âyetin işlendiği ve aynı şekilde “hilâfet bayrağı” olduğu söylenen kırmızı atlastan bir başka bayrak var...

Ama, bu bayrağın sağ tarafında “11 Teşrinevvel 338” yani “11 Ekim 1922” tarihi var ve fotoğraf pek iyi olmadığı için şayet yanlış okumadı isem “Soma Kasabası” ibâresi görünüyor, yani hediye edilmek üzere hazırlanmış bir sancak ve hilâfet ile uzaktan-yakından bir alâkası bulunmuyor!

Velhâsıl, üç günden buyana asırlar boyunca halifelerin aklına gelmemiş olan bir “hilâfet bayrağı” uydurduk ve bu hayâlî bayrağı rejim meselesi hâline getirip tartışmakla meşgulüz...

Nüfusunun neredeyse tamamının Müslüman olduğu Türkiye’de “hilâfet bayrağı” diye bir bayrağın tarih boyunca mevcut bulunmadığını söylemek ve “kelime-i tevhid”i, “sancak-ı şerîf”i, “Türk bayrağı”nı yahut “üç hilâlli bayrak”ı izah etmek aslında ayıp kaçıyor ama öyle bir bilgi kirliliği var ki, işin aslını izaha maalesef mecbur kalıyorsunuz!

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum