'Mülteci politikalarında Türkiye'yi örnek almalılar'

'Mülteci politikalarında Türkiye'yi örnek almalılar'

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Süleyman Çelik, "AB ülkeleri mülteci politikalarında Türkiye'yi örnek almalı" dedi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Almanya'da asrın davası olarak bilinen NSU terör örgütü davalarındaki süreci yakından izlediklerini ve bu davaların gerçeği ortaya çıkarmayacağının açıkça görüldüğünü söyledi.

Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) üyelerinin yargılandığı davaları değerlendiren UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik, şimdiden iki buçuk yılı aşan davaların ne kadar sürerse sürsün, sonucunda gerçeklerin açığa çıkmasını beklemediklerini belirtti.

NSU davasının başladığı gün UETD olarak orada olduklarını hatırlatan Çelik, "İlk duruşmaya katıldık, basın tamamen gelmişti fakat STK'ların duyarsızlığına şahit olduk. O günden bugüne kadar sürekli mahkemeler oldu, NSU örgütü mensubu caninin avukat değiştirmesine kadar süreç işledi. Görüldüğü gibi zamana oynanıyor, hakikatin ortaya çıkmaması için ne gerekiyorsa o yapılıyor" dedi.

Böyle olayların bir daha yaşanmaması için Almanya'nın ve siyasilerin bu olaydan ders çıkarması gerektiğini belirten Çelik, şunları kaydetti: ,

"Mahkemenin bu konuda gerçeği ortaya çıkarma adına gerekli olan çalışmasını elindeki bilgi ve belgeler doğrultusunda yaptığına inanıyoruz ancak yaşanan bu süreçte çeşitli şekillerde mahkemenin oyalandığını görünce şunu söyleyebiliriz ki dava ne kadar sürerse sürsün gerçek ortaya çıkartılmayacaktır. Ancak bu olaydan alınacak ders tabi ki vardır. Burada Almanya'nın özellikle istihbarat teşkilatının bu tip olayların üzerine gitmesi gerekir. Almanya güçlü bir istihbarat teşkilatı ve güçlü bir emniyete sahiptir. Bunlar devreye girerse inşallah bir daha bu tür olaylar vuku bulmaz."

Avrupa ülkelerinin mülteci politikalarını da eleştiren Süleyman Çelik, bu konuda Türkiye'nin örnek alınması gerektiğini dile getirdi.

Almanya'nın mülteci kabulü politikasını da eleştiren Çelik, Türkiye'nin diğer Avrupa ülkelerine örnek olması gerektiğini vurgulayarak Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında mülteci kabulünde birinci sırada olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin yıllardan beri milyonları aşan mültecileri kabul ettiğine işaret eden Çelik, Avrupa'nın bu konuda sınıfta kaldığını vurguladı.

Süleyman Çelik, son zamanlarda Almanya'da mülteci kabulüyle ilgili tartışmaların basında sıkça yer aldığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Özellikle mülteci kabulünde finansman konusu, barınacakları yerler tartışılıyor. Bu tartışmalar da bir yerde Almanya'daki ırkçıların ekmeğine yağ sürüyor. Bu nedenle Almanya'nın bu konuda finansman konusunu gündeme getirmesini doğru bulmuyoruz zira bugün Almanya şimdiye kadar kabul ettiği mültecilerin beş katını daha kabul edebilir, finansal olarak da bunu tolere edebilir. Türkiye ile Almanya'nın ekonomik gücünü kıyasladığımızda, bu iki ülkenin almış olduğu mülteci sayıları arasında dağlar kadar fark var.”

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.