Mukabele coşkusu sosyal medya üzerinden yaşatılıyor

Mukabele coşkusu sosyal medya üzerinden yaşatılıyor

​​Hüzün ve burukluğun yaşandığı bu Ramazan, Coronavirus salgını nedeniyle bu yıl teravih namazları evlerde kılınıyor, mukabeleler ev ve iş yerlerinde yapılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığının yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında camilerdeki toplu ibadet ve faaliyetlere ara vermesi nedeniyle Ramazan’ın önemli sünnetlerinden olan mukabele geleneği bu yıl camilerde cemaatsiz bir şekilde sürdürülüyor.

Her yıl camilerde onlarca kişinin katılımı ile gerçekleştirilen mukabeleler, bu yıl Coronavirus tedbirleri kapsamında ertelenirken, Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan mukabele halkaları bu yıl hasret ve özlemle aranan ibadetler arasında yer alıyor.

Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerle birlikte girilen Kur'an ayı Ramazan’ın ilk gününden itibaren Gaziantep’te İl Müftülüğü tarafından mukabele geleneği kitle iletişim mecraları üzerinden yapılıyor.

Alınan tedbirler kapsamında yüz yüze eğitime ara verilmesinin ardından uzaktan eğitim sistemine geçen İl Müftülüğü, Ramazan ayına özel programları da yine sosyal medya ve diğer dijital platformlar üzerinden gerçekleştiriyor.

İl Müftülüğünün sosyal medya hesabından her gün canlı olarak yayınlanan vaaz ve mukabeleler büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Sosyal medya platformları üzerinden yayınlanan Ramazan’a özel programlar da vatandaşların beğenisini kazanıyor.

Vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanan mukabele programı Ramazan ayı boyunca her gün saat 13.30'da İl Müftülüğünün sosyal medya hesabından canlı olarak yayınlanıyor.

Sosyal medya hesapları üzerinden hazırlanan ramazan ayının ruhuna uygun programlar vatandaşlarla buluşurken, her gün farklı konuklar bereketli Ramazan günlerinde gerçekleştirilen sohbetlerle evlere konuk oluyor.

Ulu Camii başta olmak üzere kentteki birçok camide sosyal medya üzerinden yayınlanan mukabeleler ile Ramazan ayının manevi coşkusu yaşatılmaya çalışılıyor. Bazı cami imam hatipleri de farklı saatlerde cami cemaatleri için sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayın yaparak mukabele yapıyor.

Kavaklık Camii İmam Hatibi Ahmet Mansur da hafız çocukları Mustafa ve Muhammed Enes Mansur ile cami cemaatinin mukabeleden mahrum kalmaması için her gün sosyal medya üzerinden canlı yayın yaparak mukabele geleneğini sürdürüyor.

Ramazan ayı boyunca vatandaşlara daha kolay ulaşmak ve cami iklimini evlere taşımak için harekete geçtiklerini belirten Mansur, Ramazan coşkusunun bu Ramazan evlerde yaşandığını söyledi.

Ramazan ayının rahmet, bereket ve huzur iklimini yaşatmak için çabaladıklarını belirten Mansur, “Ben öncelikle idrak etmiş olduğumuz Ramazan ayının, ülkemizdeki, alemi İslam’daki ve tüm dünyadaki bu salgın hastalığın bertaraf olmasına vesile olmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Her bir mümin ve Müslüman kardeşimizin Ramazan ayını da tebrik ediyorum. Memleketimizde bir salgın hastalık var ve bu salgın hastalığın fazla yayılmaması için Diyanet İşleri Başkanlığımız, İçişleri Bakanlarımız ve Sağlık Bakanlığımız maddi ve manevi tedbirler aldılar. Bu kapsamda cemaatle camilerde namaz kılınmaması, mukabele okunmaması ve teravih namazı kılmaması kararı alındı. Bu alınan tedbirler kendi sağlığımız içindir. Devletin almış olduğu bu tedbirlere uymak vatandaşlık görevimizdir.” dedi.

“Ramazan’ı en güzel şekilde değerlendirmenin yolu Kur'an ile meşgul olmaktır”

Ramazan’ın coşkusunun evlerde yaşanmasını istediklerini belirten Mansur, “Ramazan ayının manevi havasından uzak kalmamak için gerek evlerimizde gerek camimizde cemaatimizle bir şekilde Ramazan ayını ihya etmeye çalışıyoruz. Çünkü Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim ayıdır. Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendirmenin yolu Kur'an ile meşgul olmaktır. Kur’an-ı Kerim okumaktır. Kur'an-ı Kerim'in meali ve tefsirini okumaktır. Biz de camimizde cami cemaatimizin, Ramazan ayındaki mukabeleden mahrum kalmaması için sosyal medya üzerinden hafızalarımızda birlikte her gün bir cüz okumak suretiyle bu hizmeti devam ettiriyoruz. Camii cemaatimizde takip ediyorlar. Bu şekilde mukabele geleneğimiz de devam etmiş oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Bir şey bütün elde edilemezse bütün olarak da terk edilmez”

Cami cemaatiyle yapılan ibadetlerin daha güzel olduğunu ifade eden Mansur, “Tabi ki bu Ramazan ayı önceki Ramazan ayları gibi değil. Çünkü cemaatimizle göz göze gelmemiz, aynı ortamda olmamız, aynı ruhu, aynı mekanı ve atmosferi paylaşmamız gibi olmuyor. Ama bir şey bütün elde edilemezse bütün bütün de terk edilmez, bu bir külli kaidedir. Bu sene Rabbimiz bu şekilde yapılmasını takdir etti. Biz de elimizden geldiği kadar imkânlar ölçüsünde Ramazan ayını bu şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.