Müfredat ve eğitim içerikleri istihdama göre hazırlanmalı

Müfredat ve eğitim içerikleri istihdama göre hazırlanmalı

Eğitim ve istihdam ilişkisini değerlendiren Serdar Dinler, eğitimde hayatın değişimlerine ve ihtiyaçlara yönelmeyi önerdi.

Fen bilimleri alanından mezunların işsizlik oranının yaklaşık yüzde 8.4 iken sosyal bilim mezunlarında bu oranın yüzde 25 olması da eğitim eğilimlerinin değişmesi gerektiğine işaret ediyor.

Türkiye’deki eğitim yönelimlerinden söz eden Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Sosyal Sorumluluk Birimi Yöneticisi Serdar Dinler, yaşamın hızlı değişimleriyle uyumlu eğitim sisteminin özelliklerini paylaştı.

DEĞİŞİME ÖRNEK: SOSYAL MEDYA BÖLÜMLERİ

Türkiye’de 114’ü devlet üniversitesi olmak üzere yaklaşık 193 civarı üniversitede 5,5 milyonun üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğunu belirten Serdar Dinler, 54 bin civarındaki yabancı öğrenci sayısının oran olarak düşüklüğüne dikkat çekti.

Eğitimdeki değişim sürecinin hızlılığını vurgulayan Serdar Dinler, müfredatın yenilenmesi gerektiğini anlattı:
 “Değişim sürecinin gerisinde kalırsak rekabetçi olamayız. Rekabetçi olabilmek için değişimlere ayak uydurmak lazım. Bugün ilkokula giden bir çocuğun üniversiteyi bitirdiği gün bugünkü mesleklerin yüzde 65’i olmayacağı söyleniyor, bu da müfredatın yenilenmesi gerektiğine işaret ediyor. Özel sektörün ihtiyaçlarını öğrenerek sektörlerin değişimini, hayatın değişimini izleyerek yeni eğitim programı tasarlamamız gerekir. Örneğin, sosyal medya popülerleşti ve üniversiteler sosyal medya bölümleri açmaya başladılar. 4 yıllık eğitim veren bu bölümlerin sayısı ise şu an az”.

“ÖĞRENCİLER FEN BİLİMLERİNE MOTİVE EDİLMELİ”

Eğitimde sosyal bilimlere eğilimin yüksek olduğunu belirten Dinler, durumun işsizlik oranlarına yansıyan bilgilerini paylaştı:

 “1970lerden beri hem Türkiye’de hem Avrupa’da sosyal bilimler eğitimine yönelme başladı, fen bilimlerine ilgi azaldı. Bunun sonucunda şu an çok fazla sosyal bilimci, az sayıda fen bilimci var.

Sosyal bilimler alanından mezun olanların işsizlik ortalaması yüzde 25 civarındayken, fen bilimlerinde işsizlik oranı yüzde8.4 civarında.

Bu da fen bilimi mezunlarına ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Bugünün eğitim sisteminde ilkokullardan başlayarak gençleri fen alanında motive etmemiz lazım. Müfredatı fen bilimlerine paralel ve sektörlerle bir araya gelerek ilkokuldan üniversiteye yeniden oluşturmak lazım”.

EĞİTİMİ HAYATA UYUMLAMAK

Hayatın değişimine eğitimi uyumlanmanın öneminden söz eden Dinler, üniversitede açılan sosyal medya bölümünün gelişimini aktardı:

“Teknoloji çok hızlı gelişiyor ve çoğu şey teknolojiyle yapılıyor. Cep telefonuyla uzun metrajlı film çekip yarışmalara katılan gençlerimiz var, burada değişim sürecini görüyoruz.

Kadir Has Üniversitesi’nde bu tip yeni konularda Yaşam Boyu Eğitim Merkezi sertifika programları düzenliyor. Bu program ilgililik oranına göre bölümleştiriliyor. Sosyal Medya Uzmanlığı Sertifika Programı 5 yıl önce açıldı ve 14 dönem süresince programın kontenjanı tamamen doluydu. Bu yoğun talep üzerine Yeni Medya Bölümü açıldı, bu bölüm mezunlarını da verdi, yakında yüksek lisans programı da başlayacak ”.

Serdar Dinler eğitim alanında yapılabilecek değişimleri ilişkin, “Müfredat, eğitim içerikleri ve üniversitede açılacak bölümler bilim ve teknoloji temelinde kurgulanmalı. Bu yenilikleri yaparken de sektörle konuşulmalı ve onlarla birlikte hazırlanmalı” diye konuştu.

IHA


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.