Mübarek bitki için Osmanlı zamanındaki bereketi aranıyor

Mübarek bitki için Osmanlı zamanındaki bereketi aranıyor

Bir ilçeye ismini veren, halk arasında mübarek bitki olarak anılan 'Safran' bitkisinden 2015 yılında yaklaşık 20 kilo hasat elde edildi.

Bu yıl ilk defa Yukarı Çiftlik köyünde İsmail Yıldız yaklaşık 11 dekarlık alana bin 700 kilo safran dikimi yapılarak 2.5 kilo civarında safran elde etti.

Osmanlı zamanında 8-10 ton üretiliyordu, bugün 20 kiloya düştü​

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Osmanlı döneminde 8-10 ton safran yetiştiriciliği yapılırken, zamanla üretimi sadece Davutobası köyünde bir kişiye kadar düştü. Özellikle 2002'li yıllarında İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yaptığı teşviklerle bugün ilçeye bağlı 14 köyde 43 üretici 45 dekarlık alanda safran ekimi yapıldı. 

Safranbolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Emre, safran ekimi yapmak isteyen tüm çiftçilere her türlü desteği verdiklerini söyledi. Emre, "2015 yılında 3 üreticimiz 11,5 dekarlık alanda ekim yaparak, ilçemizde toplam 45 dekarlık alanda 14 köyde 43 üreticimiz 2015 yılında safran ekimi yaptı. Bu yıl 20 kilo civarında Safran elde edildi." dedi.

Safran Bitkisi

SAFRANBOLU SAFRANI TESCİLLİ

Dünya’nın en kaliteli safran bitkisinin birinin de Safranbolu ilçesinde yetiştiğini belirten Mehmet Emre, sözlerini şöyle tamamladı: "Safranbolu Safranı 2010 yılında kaymakamlığımız ve esnaf odamızın girişimiyle Türk Patent Enstitüsü 144 tescil numarasıyla Menşe Coğrafi İşaret alınarak tescili yapılmıştır. Artık özellikle büyük kentlerde kalitesiz Safran’ı Safranbolu Safran’ı diye satılmayacak, bu tür girişimlerde bulunanlara cezai müeyyide uygulanacak.Safranımızın kalitesi bir adım daha öne çıkmış olacak.” 

TÜRKİYE DE İLK KEZ 11 DEKARLIK ALANA SAFRAN DİKİMİ YAPILDI

Yaklaşık 10 yıldır Safranbolu'da Safran dikimi yapan İsmail Yıldız bir rekora imza attı.10 dekarlık bir alana bin 700 kilo safran ekimi yaptıklarını belirterek, "Türkiye de ilk defa 10 dekarlık bir alana safran dikimi yapıldı. Bin 700 kilo safran soğanı diktik. 3 kilo civarında safran elde ettik. İlk defa çiçek açtığı için az safran elde edildi. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha çok safran elde edeceğiz.” diye konuştu.


cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.