Moskova'da Çanakkale sergisi

Moskova'da Çanakkale sergisi

Çanakkale Savaşı'nın 100. yılını hatırlamak ve hatırlatmak için Moskova'da "Savaştan Barışa Uzanan Yol" adlı bir sergi açıldı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da 'Savaştan Barışa Uzanan Yol' sergisi açıldı. Türkiye ve Rusya işbirliğiyle hayata geçirilen sergi Çanakkale Savaşı'nın 100. yıldönümüne adandı. Moskova'nın Zafer Parkı'nda bulunan Büyük Yurt Savaşı Müzesi'nde yapılan serginin açılış törenine üst seviye şahıslar katıldılar.

Türk Dışişleri Siyaset Planlama Genel Müdürü Ahmet Altay Cengizer "Çanakkale'nin ayrı bir önemi var, bizim için gerçekten büyük bir zaferdir. Yeniden diriliş anlamını taşımıştır" dedi.

Serginin Rusya ev sahibiyse, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Masası Başkanı Aleksandr Harçenko'ydu. Törene katılan T.C. Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım konuşmasında Çanakkale Savaşı'nın Türkiye tarihindeki önemine değindi. Büyükelçi Yardım "özellikle Türk misafirler için Çanakkale'nin ne mânâ taşıdığını vurgulamama gerek bile yok ama bilmeyenler için şu söylenebilir: Çanakkale'yi ve o dönemi anlamayan Türkiye'yi anlamayacaktır" dedi.

RUS BASINI DA İLGİ GÖSTERDİ

Savaş döneminde yaşananlara ışık tutan sergide fotoğraflar ve tarihî belgelerin yanısıra video çalışmaları da var. Sergiyi ziyaret eden Rus vatandaşları, kültürel ilişkilerin büyümesi için benzer etkinliklerin önemine işaret ettiler. Rus basını da sergiye yoğun ilgi gösterdi.

İnterfaks Dış Haberler Editörü Darya Morozova görüşünü "açıkçası bu serginin bu dönemde hem de bu müzede açılması benim için mühimdir. Çanakkale'de Türk askeri mağlup edilseydi, Rusya için tarih farklı yazılacaktı. Geride bıraktığımız yüzyıl içinde Türk-Rus ilişkileri büyük ilerleme kaydetti. Halklar birbirini daha yakından tanıma fırsatı buldu. Çanakkale'de muharebelerin yaşandığı yerleri gezdiğimde, vatanseverlik hissinin ne olduğunu daha iyi anladım. Orada hayatını kaybedenlere bir borcumuz var. Dostlukla geleceğe bağlanmak. Bu sergi de böylesi bir işlevi nedeniyle takdiri hak ediyor" diye açıkladı.

Sergi, Çanakkale destanına tanıklık etmek isteyen Ruslar ve diğer vatandaşlar için Ekim ayının sonuna kadar açık kalacak.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.