MİT ve Genelkurmay arasında 'farklı Nurculuk' yazışması

MİT ve Genelkurmay arasında 'farklı Nurculuk' yazışması

MİT Müsteşarlığı tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilen ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı kayıtlarında bulunan raporda Nurculukla ilgili ayrıntılar yer aldı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Tahşiye Grubu'yla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilen yazıya cevap geldi.

Söz konusu Tahşiye grubu ile ilgili yapılan incelemede 4 adet bilgi bulunduğu belirtilen cevap yazısında, bunun dışında başka bilgi ve belgenin bulunmadığı kaydedildi. MİT Müsteşarlığı tarafından 5 Mart 2009 tarihli Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildiği belirtilen ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı kayıtlarında bulunan raporda Nurculukla ilgili ayrıntılar da yer aldı: 

"Cihad" anlayışı ile diğer "Nurcu" gruplardan farklı 

Tahşiyeciler olarak adlandırılan grubun ileri gelen isminin Mehmet Doğan olduğu, daha çok külliyat eğitiminden geçmiş ve hakkında referans alabildikleri "Nurcu" şahıslardan oluşan kişileri kendi bünyelerine kabul ettikleri ve bu şekilde faaliyetlerini yürüttükleri belirtildi. Mehmet Doğan'ın Nurculuk hareketinin, Said'i Nursi'den sonraki liderleri olarak görülen Fethullah Gülen'i ve Mehmet Kırkıncı'yı eleştirdiği, Risaleyi Nur'ları tahrif ettiği gerekçesiyle Fethullah Gülen'i hain ilan ettiği belirtildi. Grubun içe kapanık bir yapıyı muhafaza eden ve şiddet yanlısı "Cihad" anlayışı ile diğer "Nurcu" gruplardan farklı oldukları belirtilen yazıda, grubun Türk Silahlı Kuvvetler içinde de örgütlenmek gerektiğini ifade ettikleri anlatıldı. 

"Bölgesel bir grup olma özelliklerini sürdürüyorlar"

Grubun henüz organize olmamış yapısının, "Kürtçü-dinci" karekteriyle Nurculuk içerisinde "Kürt" olgusunu öne çıkartmaya çalıştıkları ifade edildi. Grubun Muş'ta 20-25 yıldır istediği tabanı bulamadığı için İstanbul'da belirli esnaf kesimi içerisinde taban bulma faaliyetlerine ağırlık verdiği ancak ülke genelinde yayılmayı sağlayamadıkları ve bölgesel bir grup olma özelliklerini sürdürdükleri belirtildi.

dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum