Mişko Gölü can çekişiyor

Mişko Gölü can çekişiyor

AVRUPA Komisyonu tarafından 2009 yılında, 'Avrupalı seçkin destinasyonlar projesi' kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, 'Turizm ve korunan alanlar' temasıyla ulusal destinasyon seçilen Kuyucuk Gölü yakınındaki Mişko Gölü, can çekişiyor.

Kuyucuk Gölü ile birlikte 224 farklı kuş türünün barındığı Avrasya - Afrika göç yolu üzerindeki Mişko Gölü'nün yatağı kuruduğu için sarı çiçekler boy gösterdi.

Kars'ın Arpaçay İlçesi'ndeki Kuyucuk Gölü'ne 17 kilometre uzaklıkta olan Mişko Gölü'nün çevresine 1930'lu yıllarda 7 köy ve 2 mezra kurulması, bu yerleşim birimlerinin su ihtiyaçlarının gölü besleyen kaynaklardan karşılanması olumsuz etki yarattı. Ayrıca kar ve yağmur sularını taşıyan kanallar üzerine göletler yapılması, yaz aylarında 15 bine yakın büyükbaş, 5 bine yakın da küçükbaş hayvan otlatılması Mişko Gölü'nün kurumasına yol açtı. Doğal göl, tamamen suyunu çekince üzerinde sarı çiçekler attı. Gölün yanına yaptırılan ve kurumasına neden olan gölet ise tarım ve hayvancılıkta kullanılıyor.

Başta Halefoğlu olmak üzere çevre köylerde yaşayanlar, Mişko Gölü'nün eski ve doğal haline dönüşmesi için yetkililerin harekete geçmesini istedi. Halefoğlu Köyü'nden Mişko Gölü kenarından evi bulunun Mustafa Orhangazi, son yıllarda göç eden kuşların uğramaz olduğunu bildirdi. Göl üzerinde bulduğu bir yumurtayı kuluçkaya yatan tavuğunun yumurtaları arasına koyduğunu ifade eden Orhangazi, tavuğunun altından bir yabani ördeği çıktığını bildirdi. Tavuğun ördek yavrusunu kendi yavrusu gibi sahiplendiğini anlatan Orhangazi, "Muşko gölünün sadece adı kaldı. Kendisi kayboldu. Yanındaki göletin suyu beslendiği için hiç eksiz olmuyor. Muşko Gölü'nün susuzluğu bizleri üzüyor. Değişik türden kuşlar yine de üremek için kuruyan Mişko Gölü'nü seçiyor. Su kaynakları bağlansa Mişko Gölü, yeniden eski günlerine döner. Bulduğum yumurtada da bunu gösteriyor. Yabani ördek biraz büyüsün doğaya salacağım" diye konuştu.

Genel Meclis Başkanı Necati Dallı ise İl Özel İdare Müdürlüğü'nün Halefoğlu Köyü sınırları içerinde sondaj çalışmaları yaptığını, göl çevresinde yaşayanlar için gerekli olan suyu bulmaya çaba harcadıklarını bildirdi. Necati Dallı, Mişgo Gölü'nün kurtarılması için çaba harcayacaklarını bildirdi.

Öte yandan Kars, 2009 yılında Avrupa Komisyonu'nun 'Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesine' (EDEN), Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde 'Kuyucuk Gölü' ile başvurmuş ve 'turizm ve korunan alanlar' temasıyla ulusal destinasyon seçilmişti.

 

dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.