Mısır'daki katliama yeşil ışık yakan 'uluslararası toplum'

Mısır'daki katliama yeşil ışık yakan 'uluslararası toplum'

Uluslararası Arap İnsan Hakları Örgütü, 'Mısır ordusunun işlediği katliam uluslararası toplumun yeşil ışık yakmasıyla yapıldı' dedi.

Uluslararası Arap İnsan Hakları Örgütü, uluslararası toplumun , Mısır ordusunun 14 Ağustos 2013'te Rabia ve Nahda meydanlarında toplanan darbe karşıtlarına müdahale etmesine "yeşil ışık yaktığını" savundu.

Örgütün Rabia ve Nahda katliamlarının ikinci dolayısıyla internet sayfasında yayınladığı raporda, " Mısır ordusunun işlediği katliam uluslararası toplumun yeşil ışık yakmasıyla yapıldı. Dünyadaki karar vericilerMısır ordusunun kan akıtmada sınır tanımayacağını biliyordu" ifadelerine yer verildi.

Raporda, uluslararası toplumun, Mısır polisinin, 8 Temmuz 2013'te Cumhuriyet  Muhafızları karargahı önünde barışçıl eylem yapan Mursi taraftarı kalabalığın üzerine ateş açarak en az 61 kişiyi öldürmelerine ve Nasb'tu Tezkari bölgesinde yürüyüş yapan Mursi taraftarlarına 27 Temmuzda açtıkları ateş sonucu 95 göstericinin hayatını kaybetmesine kayıtsız kalmasıyla, darbe rejiminin Rabia ve Nahda meydanlarına girme kararı aldığı belirtildi.

Olaylarda medya'nında payı olduğu savunulan raporda, "Medya tarihi boyunca bu büyüklükte bir tahrik görülmemiştir. Mısır'da cadde ve sokakları dolduran göstericiler terörizmin her çeşidiyle suçlandı" ifadelerine yer verildi.

Katliamlardan sonra yargının, suçluların cezalandırılması için herhangi bir girişimde bulunmadığına dikkati çekilen raporda, "Mısır yargısının kanunlara aykırı verdiği binlerce tutuklama ve hapis ve idam kararlarıyla darbe rejiminin kullandığı bir baskı aracı haline geldi" kaydedildi.

Raporda ayrıca Birleşmiş Milletler'in (BM) darbe döneminde işlenen suçların ortaya çıkartılmasında başarısız olduğuna değinildi.

Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi haline gelen Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te güvenlik güçlerinin müdahalesinde, İnsan Hakları Ulusal Meclisi verilerine göre, 8'i polis 632 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.