Mısır'da öğrencilere yönelik ihlaller

Mısır'da öğrencilere yönelik ihlaller

Mısır'da geçen ay Ezher öğrencilerinden 14'ü zorla kaybedildi, 22'si 2 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı.

Mısır'da geçen ay El-Ezher Üniversitesi öğrencilerinden 14'ünün zorla kaybedildiği, 22'sinin 2 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

 Ezher Haklar ve Özgürlükleri İzleme grubu, Mısır yönetiminin geçen ay Ezher öğrencilerine yönelik ihlalleriyle ilgili bildiri yayınladı. Bildiride, kasım ayında Ezher Üniversitesi öğrencilerinden 14'ünün zorla kaybedildiği, 22'sinin 2 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldığı ifade edildi.
 
Mısır'daki yetkililerden öğrencilere yönelik hak ihlallerine derhal son vermeleri ve sorumluları acilen yargıya sevk etmeleri istenen bildiride, uluslararası ve yerel insan hakları kurumlarına da öğrencilere yönelik yasa dışı uygulamalara karşı üstüne düşen görevi yerine getirmeleri çağrısında bulunuldu.
 
Mısır Hak ve Özgürlükler Koordinasyonu'nun daha önce yayınladığı raporda, ülke genelinde zorla kaybedilenlerin sayısının ocak ayında 44 olduğu, bunun şubatta 91, martta 160, nisanda 228, mayısta 393 ve haziran ayında da 671'e yükseldiği aktarılmıştı.
 
Onur İnsan Hakları Örgütü de kasım ayının sonunda yayınladığı raporunda, ülke genelinde 10 binden fazla tutuklunun son 2 yılda gösteri yasasıyla ilgili soruşturmaya tabi tutulduğunu duyurmuştu.
 
"Zorla kaybedilme" terimi uluslararası hukukta, kişilerin, devlet adına görev yapan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişiler veya gruplar tarafından tutuklanması, gözaltına alınması, kaçırılması veya başka herhangi bir biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılması; ardından söz konusu kişilerin kendi fiillerini reddetmeleri veya kaybolan kişinin nerede ve ne durumda olduğunu gizlemeleri ve sonuçta kayıp kişinin hukukun koruması dışında kalması durumunu anlatmak amacıyla kullanılıyor.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.