Mısır'da halk parlamento seçimleri için sandık başında

Mısır'da halk parlamento seçimleri için sandık başında

Mısır parlamento seçimlerinde oy kullanma süreci başladı. Hükümet tarafından terör örgütü ilan edilen İhvan üyelerinin katılmadığı seçimlerde, Mübarek döneminden isimlerin adaylığı dikkati çekiyor.

Mısır Halk Meclisi olarak bilinen Mısır Parlamentosu seçimleri, 3 Temmuz 2013 tarihinde ordunun yönetime el koymasından sonra görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed  Mursi’nin ardından ilan edilen "Yol Haritası"nın üçüncü aşamasını oluşturuyor. 

Yol Haritası’nın birinci aşaması Anayasa yapımı ve referandum oldu. Ocak 2014’te yapılan referandumun ardından yeni anayasa kabul edildi. İkinci aşama ise Cumhurbaşkanlığı seçimleriydi. Haziran 2014’te Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. 

Milletvekili sayısı, parti listeleri ve bağımsızların oranı

Mısır Cumhurbaşkanı’nın parlamento aritmetiği üzerinde önemli bir etkisi var. Anayasaya göre milletvekillerinin yüzde 5’ini yani 28 milletvekilini Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi bağımsız aday listesinden atayacak. Söz konusu uygulama Hüsnü Mübarek döneminde de vardı.

Yeni parlamento 568 milletvekilinden oluşacak. Bunlardan 420'si bağımsız milletvekili, 28'ini ise Cumhurbaşkanı Sisi atayacak, parlamentoya sadece 120 milletvekili siyasi parti listelerinden girebilecek.  

Seçimin aşamaları ve oy kullanma yerleri

Mısır’da seçimlerin "daha iyi organize" edilmesi için ülke bölgelere ayrılmış durumda. 27 ilin  İlk 14 vilayetinde bugün ve yarın seçmenler sandık başına gidecek. Diğer 13 vilayette ise seçim 22 ve 23 Kasım 2015’te yapılacak. 

Bu seçimlerde oy kullanacak toplam seçmen sayısı, 55 milyon 606 bin 578 olarak açıklandı. Milletvekili adaylarının toplam sayısı ise 5 bin 420.

Seçim güveliği ve yargı kontrolü

Seçim güvenliği Mısır polisi ve ordusu tarafından sağlanacak. Seçimler yargı mensupları tarafından kontrol edilecek. 16 bin 500 civarında yargı mensubunun görev alacağı belirtildi. Afrika ve Arap Birliği’nin yanı sıra 61 Büyükelçilik, 81 yerel, 6 da uluslararası kuruluş seçimlere gözlemci gönderiyor. 

Seçime katılan blok, parti ve bağımsızlar

Seçimlere Mübarek döneminin bazı figürler, Selefi Nur Partisi, Hürler Partisi, Vefd Partisi , Mısır Cephesi Koalisyonu, İstiklal Akımı, Vatan Geleceği Partisi, Tecammu Partisi ve Sosyalist Halk Birliği Partileri katılıyor.

Bu seçimde de bazı koalisyonlar oluşturuldu. Adından en fazla bahsedilen oluşum eski istihbaratçı Samih Seyf Ezel liderliğindeki “Mısır Sevgisi İçin” Koalisyonu. “Cumhuriyet Birliği” ve "Vatan Cephesi Koalisyonu" diğer önemli iki oluşum olarak öne çıkıyor.

Muhalif partiler

Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi’nin yanı sıra, doksanların ortalarında Müslüman Kardeşler’den ayrılan Ebu Ala Madi ve arkadaşları tarafından kurulan “Vasat Partisi” ve 25 Ocak Devrimi’nin ardından Cumhurbaşkanlığına aday olmak için cemaatten ayrılan Ebul Futuh tarafından kurulan “Güçlü Mısır” partileri seçimleri boykot eden önemli muhalif partiler. 

3 yıl aradan sonra Mısır parlamentosu seçimlerin ardından tekrar açılacak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.