Mısır'da çok düşük katılımlı seçim

Mısır'da çok düşük katılımlı seçim

Mısır'da seçimlerde herhangi bir güvenlik ihlali olmadı ancak katılımın çok düşük olması dikkat çekti

Mısır'da 2 gün sürecek meclis seçimlerinin ilk aşamasında oy verme işlemleri gün boyu devam etti. Seçimlerde herhangi bir güvenlik ihlali görülmezken katılımın çok düşük olması dikkat çekti.

Öte yandan, bir yerel televizyon kanalına konuşan İskenderiye Emniyet Müdürü Ahmed Hicazi, herhangi bir güvenlik sorunu yaşanmadığını oy verme işlemlerinin normal şekilde seyrettiğini söyledi.

Seçimlerin yapıldığı vilayetlerde okullar tatil edilmesine rağmen, katılımının diğer seçimlere oranla daha düşük olması dikkat çekiyor. Seçmenlerin sandığa gitmesini teşvik için yarın da resmi tatil ilan edileceği ileri sürülüyor.
Başkent Kahire ile Giza şehri ve ülkenin en büyük kentlerinden İskenderiye’deki oy verme işlemi medya organları, ülke kamuoyu ve gözlemciler tarafından yakından takip edilirken, Giza ve İskenderiye'de seçmenlerin katılım oranının orta ve düşük seviyede olduğu gözlendi. Özellikle İskenderiye’de akşam saatlerine doğru seçime katılım oranının daha da düştüğü görüldü.

SELEFİ NUR PARTİSİ'NİN SEÇİME KATILIM ORANINI ETKİLEMEDİ

Ülkedeki İslami hareketler arasında seçimlere katılan tek parti Selefi Nur Partisi'nin (Selefi Davet Hareketi’nin siyasi kanadı) güçlü olması nedeniyle İskenderiye’de daha fazla seçmenin sandık başına gideceği tahmin ediliyordu ancak beklenen katılımın gerçekleşmemesi dikkati çekti.

Mısır’ın “Said Mısır” olarak ifade edilen güney şehirlerinde de bugün seçmenler sandık başına gidiyor. Ülkenin güney şehirlerinde katılım oranının da kuzey şehirlerdeki gibi olduğu gözlendi.

SEÇİME EN ÇOK YAŞLILAR KATILDI

Ülke genelinde sandık başına giden seçmenlerin çoğunluğunu yaşlılar ve özellikle de yaşlı kadınlar oluşturuyor. Mısır kadınları en son yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de sandığa en fazla giden sosyal grup olmuştu.
Seçimlere gurbetçi Mısırlıların katılım oranı ise Kuveyt ve BAE gibi Mısırlıların yoğun olarak yaşadığı ülkelerde kısmen yüksekti ancak Arap ülkeleri dışındaki ülkelerde katılımının orta ve düşük seviyede olduğu gözlendi.
Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi dün halka hitabında, "Aydınlık bir vatan ve çocuklarınızın geleceği için sandık başına gidiniz” şeklinde konuşmuştu.

Ükenin 27 vilayetinin 14’ünde seçmenler iki gün boyunca sandık başına giderek oy kullanabilecek. Bu vilayetler; Giza, Feyyum, Beni Suveyf, El Minye, Asyot, Vadi el Cedid, Suhac, Gına, Luksor, Asvan, Kızıldeniz, İskenderiye, Bahira ve Matruh.

Dün oy verme işlemi 19 bin sandıkta gerçekleşti. Seçmenler, 448 bağımsız, 120 de parti listelerinden milletvekili seçmek için sandık başına giderken, Mısır anayasası gereği Cumhurbaşkanı Sisi de ayrıca 28 milletvekili atayacak.
Meclis seçimleri, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinin ardından 3 Temmuz 2013 tarihinde ilan edilen “Yol Haritası”nın son adımını oluşturuyor.

Seçimleri Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi, Devrimci Sosyalistler, Muhammed el Baradey tarafından kurulan Dustur Partisi, Eymen Nur liderliğindeki Yarın Devrim gibi siyasi akımlar boykot ediyor.
Eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa liderliğindeki Kongre Partisi’nin ise seçimleri boykot ettiğini duyurmamasına rağmen seçimlere  katılmaması dikkat çekiyor.

Mısır’ın tarihi partilerinden Vefd ve Selefi Hareketin siyasi kanadı Nur Partisi seçimlere katılan iki önemli siyasi akım. Bazı adaylar ise seçime koalisyon oluşturarak girdi. Adından en fazla söz edilen siyasi oluşum "Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu".

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.