Mısır'da bir yılda bin 10 öğrenci gözaltına alındı

Mısır'da bir yılda bin 10 öğrenci gözaltına alındı

Mısır'da, ocak ve aralık ayları arasında bin 10 öğrenci gözaltına alındı, 286 öğrenci okuldan atıldı.

Mısır'da, ocak ve aralık ayları arasında bin 10 öğrencinin gözaltına alındığı, 286 öğrencinin okuldan atıldığı bildirildi.

Özgürlük Öğrencileri Hak ve Özgürlükler Örgütü, ocak ayından aralık ayına kadar yaklaşık bir yılda ülke genelinde gözaltına alınan ve okuldan atılan öğrencilerle ilgili yayımladığı raporda, bin 10 öğrencinin gözaltına alındığı ve 286 öğrencinin ise okuldan atıldığı bilgisine yer verildi.
 
Örgütün raporunda, öğrencilerden 6'sı kız 140'ının askeri mahkemelere sevk edildiği, 10'u kız 400 öğrencinin de nerede olduğunun bilinmediği ve 286 öğrencinin ise keyfi olarak ülkenin farklı yerlerindeki üniversite ve enstitülerden ilişiğinin kesildiği kaydedildi.
 
Bu uygulamaların yerel ve uluslararası hukukun açık ihlali ile muhalefete baskı ve ifade özgürlüğüne saldırı olduğu dile getirilen raporda, hükümete, siyasi görüşlerinden dolayı keyfi olarak gözaltına alınan öğrencilerin tamamının serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.
 
Raporda ayrıca, askeri mahkemelerde yargılanan herkesin normal sivil mahkemeye sevk edilmeleri, üniversite yönetimlerinin keyfi olarak okuldan attıkları öğrencilerin kayıtlarını tekrar yapmaları ve öğrencilerin eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmeleri istendi.
 
3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından aralarında siyasiler, öğrenciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu yetkililerinin de bulunduğu binlerce darbe karşıtının tutuklandığı Mısır'da, merkezi Cenevre'de olan El-Kerame İnsan Hakları Derneği'nin istatistiklerine göre, 30 Haziran 2013- Ağustos 2015 tarihlerinde ihmal ve tedaviden yoksun bırakılmaları nedeniyle cezaevlerinde 266 kişi hayatını kaybetti.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.