Mısır ile Sudan sınır sorununu çözmek istiyor

Mısır ile Sudan sınır sorununu çözmek istiyor

Mısır ve Sudan, tartışmalı sınır bölgesi Halayib sorununu diyalogla çözmekten yana.

Kahire'de bir araya gelen Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim el-Gandur ortak basın toplantısı düzenledi. Gandur, Sudan'ın Halayib konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayette bulunmadığını söyledi.

Gandur, Halayib sorununun 1958'de ortaya çıktığını, Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır döneminde Mısır güçlerinin bölgeye girmesiyle BMGK'ya şikayette bulunduklarını, Mısır'ın soruşturmanın durdurulması ve sorunu iki ülke arasında çözmeyi istemesinin ardından askeri gücün de bölgeden çekildiğini belirtti.

Sudan'ın yeni bir şikayette bulunmadığını sadece eskiden yapılmış şikayeti her yıl yenilediğini ifade eden Gandur, "Mısır ve Sudan bu sorununun tek çözümünün diyalog olduğuna inanıyor. Bu konuda müttefikiz" dedi.

Sudan'ın Mısır'dan ayrıldığı 1956 yılından itibaren iki ülkenin üzerinde hak iddia ettiği 20 bin 578 kilometrekarelik Halayib bölgesi Mısır'ın kontrolünde bulunuyor. Sudan, Kızıldeniz kıyısındaki bölge ile ilgili hak iddialarını sıklıkla dile getiriyor.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.