Mısır hasadı başlıyor, çiftçi alım fiyatını bekliyor

Mısır hasadı başlıyor, çiftçi alım fiyatını bekliyor

Türkiye’nin tarım merkezlerinden Çukurova’da, mısır hasadı önümüzdeki haftadan itibaren başlıyor.

Sezonun ilk hasadı öncesinde çiftçi gözünü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıklayacağı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatına dikti. Geçtiğimiz yıl mısırının tonunun 685 TL’den alındığını hatırlatan çiftçi, bu seneki fiyatta üreticinin maliyetlerinin göz önünde bulundurulmasını istiyor.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, bu sene hava sıcaklıkları nedeniyle mısır hasadının 15-20 gün öne çekildiğini söyleyerek, çiftçinin bir an önce TMO’nun mısır alım fiyatının açıklanmasını beklediğini söyledi. Bakanlığın sezon başlamadan ivedilikle mısır fiyatını açıklaması gerektiğini vurgulayan İncefikir, aksi halde üreticinin tüccara mahkûm edileceğini anlattı. Alternatif rakam olmadığı tüccarın istediği rakamdan mısır alacağını ifade eden İncefikir, “Geçtiğimiz yıl TMO mısırı tonu 685 TL’den almıştı. Bu sene açıklanacak fiyatın çiftçinin maliyetinin üzerinde olması lazım.” diye konuştu.

Ülke genelinde geçtiğimiz yıl mısır rekoltesinin 6 milyon tona ulaştığını hatırlatan Cahit İncefikir, bunun yaklaşık 1 milyon tona yakın kısmının ise Adana bölgesinde yetiştirildiğine vurgu yaptı. Ülke genelinde ilk mısır hasadının Çukurova’da yapıldığını söyleyen İncefikir, “Bu sene hava şartları nedeniyle hasat biraz daha erken olacak. Dolayısıyla TMO’nun planlamasını bir an önce bitirip, alım hazırlıklarını tamamlayıp hem üreticiyi hem de piyasaya rahatlatıcı bir pozisyon alması gerekir. Bize göre en önemli konu, piyasanın rahatlaması. Bunun için bir an önce hazırlıklarını tamamlayıp piyasayı rahatlatma adına alım ve satım fiyatının bir an önce açıklanması lazım. Bir rakam söylemek istemiyoruz ama bizim önerilerimiz ve ürün maliyet çizelgeleri dikkate alınarak rakam belirlenmesi üreticiyi rahatlatacaktır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.