Mısır, ABD'nin Arap NATO'su kurma çalışmalarından çekildi

Mısır, ABD'nin Arap NATO'su kurma çalışmalarından çekildi

Mısır, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'ın bölgedeki etkinliğine karşı Arap NATO'su kurma çalışmalarından çekildi.

Reuters'in isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberine göre pazar günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılan toplantı öncesi Kahire, Ortadoğu Stratejik İttifakı'ndan (MESA) ayrılma kararını Amerikan yönetimine bildirdi. Kahire yönetimi toplantıya delegasyon göndermedi.

Mısır'ın çekilme nedeninin girişimin ciddiyetiyle ilgili şüphelerinden kaynaklandığını ve henüz resmi bir taslağın hazırlanmamış olduğunu belirten Arap bir kaynak bu planın İran'la olan ilişkileri daha da gergin hale getirebileceğini vurguladı.

Aynı kaynak ABD Başkanı Donald Trump'ın gelecek yıl yapılacak seçimleri kazanıp kazanamayacağının ve yerine gelecek ismin bu planı sürdürmek isteyip istemeyeceğinin belli olmaması nedeniyle de Mısır'ın böyle bir karar aldığını ifade etti.

İttifak fikri ilk olarak Trump'ın 2017'de Suudi Arabistan ziyareti sırasında gündeme geldi. İran'a karşı bir denge unsuru olmasının yanı sıra Amerika bölgedeki askeri varlığını azaltırken oluşacak boşluğu Çin ve Rusya'nın doldurmaması amacıyla başlatılan girişimde iki ülkenin yanısıra Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Umman ve Ürdün bulunuyor.

Hafta başında 3 günlük resmi temaslar için Washington'a giden Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi ile görüşmesi öncesi ABD Başkanı Trump güvenlik konularını da ele alacaklarını söyledi fakat ittifak konusunun gündeme gelip gelmediği bilinmiyor.

Öte yandan iki farklı kaynak MESA'da kalan diğer ülkelerin ittifak çalışmalarına devam ettiği ve Mısır'ı kararından vazgeçirmek için diplomatik kanallardan baskı yaptığını belirtti fakat Kahire'den şu ana kadar olumlu bir geri dönüş alınamadığını vurguladı.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.